"Hapse nas da proteraju sve Srbe": Kako je izgledao protest više stotina Srba u Pasjanu zbog hapšenja petorice sunarodnika? 1foto: Printscreen/Facebook/Medija centar, Čaglavica

U Pasjanu je tačno u podne počeo protest meštana srpskih sredina u Kosovskom Pomoravlju zbog hapšenja petorice Srba u subotu ujutru.

Na mirnom protestu okupilo se više stotina  Srba, koji nose transparente „Hapse nas da proteraju sve Srbe“, „Tražimo da nas Kfor štiti“ „Evropo zašto ćutiš na stradanje Srba?“.

„Moj je otac školu završio i u zatvor nikad nije bio. Učio je Srbe i Albance i na pravdi Boga sedi iza lance“, rekao je na početku skupa stihove svoje pesme Srđan Ničić, sin jednog od uhapšenih.

Govorio je i Vasilije Šošić, otac jednog od uhapšenog.

„Ovo nije podrška samo mom sinu koji je uhapšen i još četvorici uhapšenih, ovo je podrška celom srpskom narodu za opstanak na Kosovu i Metohiji. Kad sam ustao ujutru da vidim, to je bila puna avlija, sve naoružano do zuba, kao da sam ceo svet potepao, kao da je moj sin ko zna šta uradio, a ne što je njihov radnik bio“, kazao je.

Govorio je i Jovan Cvetković, gračanički paroh i sin uhapšenog Dragana Cvetkovića.

„Rano u zoru, 03. avgusta, kosovski policajci su nam ušli u kuće, u naše živote, u naše pravo, u našu slobodu bez objašnjenja i sa jasnom namerom da nas uplaše. Da nam kažu da ne pripadamo ovde, da ne žele da nas ovde vide. Ali, moram ovo da kažem nismo se uplašili, već smo se dodatno ohrabrili“.

On je dodao du su žitelji Pasjana potpuno sigurni „da će ovu muku i nepravdu preživeti“.

S druge strane, Petar Cvetković, sin uhapšenog Dragana Cvetkovića koji je težak bolesnik, kaže da je u pitanju „politički proces“.

„Hvala svim ljudima koji su došli da pruže podršku našim uhapšenim roditeljima. Došli su zato što znaju da niko u Pasjanu nema veze sa onim što im se stavlja na teret. Nijedan od njih nije čak ni metak opalio. Mi imamo i prijatelje Albance, komuniciramo i živimo sa njima. Ovaj proces je politički proces i poruka za sve Srbe da nisu dobrodošli“, kazao je.

Govorio je predsednik Opštine Parteš Dragan Petković, takođe navodeći da se radi o političkom pritisku na preostale Srbe.

„Ovo već duže vreme nije bilo kod nas. Mi smo se na neki način smirili, sabilizovali i pravili planove za život i opstanak. Ovo nas je uznemirilo, postavljena je meta svakom Srbinu u Kosovskom Pomoravlju, maltene na celom Kosovu. Mi smo sigurni da ovi ljudi koji su uhapšeni nisu ubice. Radi se o političkom pritisku na preostale Srbe. Ovo može da raspiri novi požar i da stvori takav haos da, prosto, neće biti dobro ni za koga i neće biti pogodnog mesta za život na Kosovu i Metohiji“, kazao je on.

Specijalne jedinice Kosovske policije uhapsile su u Pasjanu kod Gnjilana četvoricu Srba Dragana Ničića, Slobodana Jevtića, Dragana Cvetkovića i Miloša Šošića, dok je u selu Bosce kod Kosovske Kamenice uhapšen Nenad Stojanović.

Oni se terete da su počinili krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Osnovni sud u Prištini odredio je uhapšenim Srbima meru pritvora u trajanju od mesec dana, dok je odbrana najavila žalbu na takvu odluku suda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari