Kako je Tadić pre 20 godina u Vašingtonu najavio hapšenje Ratka Mladića? 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Pre 20 godina Danas je izvestio o poseti Vašingtonu tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Tadić se u Beloj kući sastao sa tadašnjim potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Dikom Čejnijem i najavio hapšenje generala Ratka Mladića.

Boris Tadić se prilikom svoje posete Americi sastao s najuticajnijim ličnostima u Vašingtonu. Imao je odvojene susrete sa državnim sekretarima za odbranu i spoljne poslove Donaldom Ramsfeldom i Kolinom Pauelom.

Izvor Danasa iz Vašingtona tada je rekao da je opšti utisak bio da su „sve konverzacije bile vrlo prijateljske i konkretne“.

Glavne teme razgovora bile su situacija na Kosovu, bezbednost svih građana i povratak raseljenih, ekonomska politika i saradnja sa međunarodnim institucijama. Tadić je naglasio da je „nacionalni interes“ Srbije vojna saradnja sa SAD.

„U svakom slučaju, nemoguće je razvijati odbrambeni sektor jedne zemlje bez saradnje sa najvećom vojnom silom sveta i zemljom koja određuje generalnu politiku NATO„, glasila je Tadićeva izjava za BK Televiziju.

Boris Tadić i tadašnji američki državni sekretar Kolin Pauel izjavili su da je saradnja Beograda sa Hagom važna za budućnost i stabilnost Srbije. Saradnja Beograda sa Hagom pre svega je podrazumevala izručenje komandanta vojske bosanskih Srba, generala Ratka Mladića.

Pauel je rekao da SAD želi da sarađuje sa Srbijom u njenim nastojanjima da stupi u Partnerstvo za mir na putu ka uključenju u NATO i Evropsku uniju.

Tadićeva najava hapšenja Ratka Mladića

U intervjuu za CNN Tadić je tada ekskluzivno najavio hapšenje generala Ratka Mladića.

Urednik vašingtonskog spoljno-političkog časopisa Nešenel interest (The National Interest) Damjan de Krnjević-Mišković tada je za Danas rekao da ima oprečne stavove o tome šta se očekuje od tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića u narednih 100 dana.

„Vašington bi nesumnjivo želeo da Tadić preduzme energične mere o nekim od važnih spoljno-političkih pitanja, posebno u pogledu saradnje Srbije sa Haškim tribunalom“, rekao je Krnjević-Mišković, precizirajući da to po njemu znači da se Ratko Mladić mora izručiti.

Krnjević-Mišković je zaključio da tim rešenjem sledi mogućnost ulaska Srbije u Partnerstvo za mir i učlanjenje u NATO. Smatrao je da bi se time fundamentalno normalizovali odnosi Srbije i SAD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari