Haradinaj: Opozicija se saglasila da 26. januara budu održani parlamentarni izbori 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je da je na konsultativnom sastanku kod predsednice Kosova Vjose Osmani za datum izbora predložio 26. januar, koji su podržale i druge opozicione stranke.

Za sada se ne zna stav vladajućeg Samoopredeljenja (PS), jer na sastanku nije bilo njihovog predstavnika, pošto Osmani nije prihvatila da tu stranku predstavlja potpredsednik Gljauk Konjufca, jer je poziv bio samo za lidere stranaka.

Haradinaj je na Fejsbuku naveo da je „danas, na konsultativnom sastanku koje je sazvala predsednica Vjosa Osmani Sadriu, radi određivanja datuma opštih izbora u Republici Kosovo, predložila da se parlamentarni izbori održe 26. januara 2025.“

U izjavi je precizirao da je to prvi datum u skladu sa zakonskim rokovima, te da su isti stav izrazile i druge opozicione stranke.

Dodao je da su stranke nesrpske manjine izrazile spremnost da prihvate datum većine, odnosno datum koji odredi predsednica, a da ,na sastanku nisu učestvovali Samoopredeljenje i Srpska lista.

„Nadam se da će predsednica iskoristiti svoje ustavno pravo i razmotriti zahtev parlamentarnih partija koje su bile deo ovog sastanka i odredile dan izbora 26. januara“, naveo je Haradinaj.

Lider Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnići složio se da 26. januar bude datum parlamentarnih izbora.

On je izjavio da nema potrebe za neopravdanim odlaganjem izbora i da je DPK nekoliko puta tražio izbore imajući u vidu dosadašnju lošu upravu.

„Pošto vanredni izbori nisu održani, nema potrebe za neopravdanim odlaganjem redovnih izbora – stoga bi prvi važeći datum trebalo da bude datum kada moramo izaći na izbore“, napisao je Krasnići.

Dodao je da je „DPK bio, jeste i biće spreman za izbore bilo kog datuma“.

„Kosovu i našim građanima potrebna je nova, odgovorna, kredibilna i sposobna Vlada, koja ima znanje i hrabrost da vrati zemlju na pravi kurs razvoja i evropskih integracija“, napisao je Krasnići.

Govoreći o odsustvu premijera Kosova i lidera PS Aljbina Kurtija na sastanku kod predsednice, Krasnići je kazao da je takvo ponašanje uvredljivo.

„To je pre svega uvreda za predsednicu. Ne poznajem dovoljno dobro odnose (između predsednice i premijera) da bih znao o čemu se radi. Verujem da je poziv upućen na vreme“, rekao je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari