Haradinaj spreman da pobedi Kurtija na predstojećim, februarskim izborima: Cilj mu je obostrano priznanje Srbije i Kosova 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI; Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

„Za drugačije Kosovo“ je moto predizbornog programa koalicije oko Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske incijative Kosova (SDI), kao prve koalicije prijavljene za parlamentarne izbore koji su zakazani 9. februar 2025. godine.

Među ciljevima izbornog programa, koji je danas predstavljen od strane ABK, su hitno članstvo Kosova u NATO-u, brz ekonomski razvoj, završetak dijaloga sa Srbijom uz obostrano priznavanje i integracija Kosova u EU.

Predsednik ABK Ramuš Haradinaj, koji je i kandidat za premijera, rekao je da je program rezultat dvogodišnjeg rada, sastanaka i brojnih rasprava.

„Naš program ima moto ‘Za drugačije Kosovo’, od onoga što je danas. Hiljade naših građana, ratnika i rodoljuba, koji su stradali i dali svoje živote za Kosovo. Naša vizija izražena u ovom programu ‘Za drugačije Kosovo’, znači suvereno, jače, demokratskije i razvijenije Kosovo i ona stoji na četiri stuba“, kazao je on.

Dodao je da nije iznenađenje što je prvi stub izbornog programa hitno članstvo Kosova u NATO, koji se nastavlja stubom brzog ekonomskog razvoja, zaključenjem dijaloga sa Srbijom uz međusobno priznavanje i integraciju u EU, i sa konceptom – Kosovo kao države za život i nije napuštena.

„Sloboda i država Kosovo su naš zajednički projekat sa zapadnim demokratijama i to se nikada neće promeniti. Kosovo će biti tamo gde mu je mesto u NATO i EU. A to se ne postiže tako što nas vode kao sada autoritarni režimi koji krše sve i državu za vlast. Kosovo može biti bezbedna i neranjiva zemlja samo ako je deo NATO-a. A da bi bilo deo globalnog bezbednosnog saveza, Kosovo mora da bude drugačije nego što je danas“, kazao je lider ABK.

To, prema njemu znači da se glavne odluke usaglase sa onima koji su danas garanti mira i bezbednosti NATO, SAD i EU.

Predsednik ABK-a je rekao da za brzi razvoj lokalne privrede bruto domaći proizvod treba povećati za najmanje sedam odsto.

Lider SDI Fatmir Ljimaj je rekao da je ovaj izborni program dinamičan i primenljiv.

„To je opipljiv program koji zadovoljava potrebe ljudi, program koji daje nadu i priliku. Program koji ima za cilj oslobađanje pozitivne energije ovih ljudi, biznisa, građana, mladih, radnika, ljudi koji žele da rade i grade svoje živote za dobrobit svojih porodica. Mnogi dečaci i devojčice, koji imaju ideje i kreativni su da urade najbolje za sebe. Ovaj program će biti za njih i njima na usluzi“, kazao je Ljimaj.

On je rekao da su ciljevi koalicije u reformama.

„Kosovu je hitno potrebna fiskalna reforma, koja će pomoći i stimulisati i pripremiti zemlju da pređe u drugu fazu svog razvoja. U epicentru ove fiskalne reforme biće podrška malom i srednjem biznisu. Kosovu je hitno potreban povratak modela javno-privatnog partnerstva“, rekao je Ljimaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari