Haradinaj o američkoj podršci: Srbi bi dali milijarde, a Kurti to uradio za džabe, pomogao im više od ruskog oružja 1Foto: Beta

Predsedavajući Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj optužio je premijera Aljbina Kurtija da je Kosovo isključio iz američke zaštite i drugih savezničkih zemalja.

Prema njegovim rečima, Srbija bi dala milijarde da se tako nešto desi, dok je Kurti to učini „bez plaćanja“.

„Ni oružje kupljeno od Kine, ni oružje kupljeno od Rusije, ni veliki srpsko-ruski hibridni rat na Kosovu, ni srpske kriminalne strukture na teritoriji Kosova nisu pomogli srpskoj agendi na Kosovu koliko joj je pomogao Aljbin Kurti svojom antiameričkom i antisavezničkom politikom. Srbija bi dala milijarde samo da ukloni Kosovo iz američke zaštite i drugih savezničkih zemalja. Aljbin je to učinio Kosovo za džabe“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

On je dalje ocenio da se Kurtijeva politika u Vašingtonu smatra gotovo neprijateljskom politikom, dok Evropa na čelu sa Nemačkom, kako je rekao Saracin, na kojeg se Haradinaj poziva, isključuje Kosovo iz Berlinskog procesa i iz bilo koje regionalne inicijative.

„Evropa postavlja politiku 6 minus 1 na Zapadnom Balkanu. Ovaj minus je Kosovo: isključeno iz bilo kakvog procesa integracije, sankcionisano i čeka jačanje sankcija i drugih mera izolacije. Kosovo ima sujetnu predsednicu koja posle četiri godine vlasti ima hrabrosti da se pojavi na televiziji i 40 minuta priča o tome koliko su SAD važne za Kosovo, kao da su ove četiri godine bile na Mesecu. Loš pokušaj da se odrekne odgovornosti i okrivi samo Kurtija. Pogrešno, gospođo predsednice. U svakoj Kurtijevoj prljavštini ti si usred toga“, poručio je Haradinaj i predsednici Kosova Vjosi Osmani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari