Haradinaj: Pad Vlade Kosova je dobra vest 1Foto: EPA/ Koen Van Weel

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je ocenio da je vladajuća koalicija danas otišla sramno, kako je sramno i započela svoj mandat.

Kako prenosi Anadolija Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je izglasano nepoverenje Vladi u Skupštini Kosova dobra vest, jer je “Kosovo ponovo suvereno” i poručio da se sada ne sme dozvoliti mešanje nikoga i ni na koji način u suverenu volju građana.

 “Kako bi naši građani slobodno iskazali svoju volju, izbori moraju biti slobodni i fer, ne sme biti krađe glasova i ometanja izbornog procesa”, kazao je Haradinaj i dodao da je za ovakav proces potrebna pomoć SAD-a i EU-a.

Lider AAK je odgovarajući na pitanja novinara kazao da ne postoji predsporazum sa partijama na vlasti, Demokratskom partijom Kosova Kadrija Veselija i Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe.

“Alijansa ima crvene linije za te partije. Mi glasačima nudimo dosadašnju opciju AAK – Inicijativa za Kosovo, ali nadajući se i saradnji sa drugim akterima iz civilnog društva i opozicije”, kazao je on.

Po njegovim rečima, ukoliko AAK dođe na vlast, sadašnji Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom koji je po njima pogrešan, biće poništen i biće vraćena pravdena verzija sporazuma.

“Neće biti političkih kalkulacija sa našim principima”, kazao je Haradinaj.

AAK se, zajedno sa ostalim opozicionim partijama, Pokretom “Samoopredeljenje” i Inicijativom za Kosovo, nasiljem u Skupštini i protestima na ulici suprostavio ratifikaciji tog sporazuma.

Izglasavanje nepoverenja Vladi obavljeno je na zahtev opozicionih parlamentarnih grupa: Inicijativa za Kosovo, Alijansa za budućnost Kosova i Pokret „Samoopredeljenje“, podržan potpisima 42 poslanika. Za pad Vlade glasalo je 78 poslanika, 34 je bilo protiv i 3 uzdržana od ukupno 113 prisutnih. Za izglasavanje nepoverenja Vladi bila je dovoljna prosta većina od 120 poslanika Skupštine ili 61 glas.

Za pad Vlade glasali su i poslanici Demokratske partije Kosova, koja je bila deo vladajuće kolicije, kao i poslanici “Srpske liste” i ostalih manjinskih zajednica. Prema Ustavu Kosova, nakon pada Vlade prevremeni parlamentarni izbori moraju biti raspisani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari