Haradinaj traži odlaganje izbora na severu Kosova, Kurtijeva stranka protiv 1EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj danas je na sednici Skupštine Kosova zatražio da izbori u četiri opštine na severu, zakazani za 23. april, budu odloženi, dok je predssednik parlamenta Gljauk Konjfuca rekao da bi ponovno odlaganje izbora bilo nerazumno.

Haradinaj je rekao da proces održavanja izbora na severu trenutno nije održiv, preneo je Kossev.

„Moramo imati političke hrabrosti da se bavimo pitanjima u njihovoj realnosti, barem da se ne krijemo od pitanja sa kojima se zemlja suočava. Ne mislim da će država pobediti ako ćutimo o situaciji na severu Kosova“, rekao je Haradinaj.

On smatra da se u to stanje došlo zbog „poznate agende Srbije i Srpske liste“, upitavši da li onda u tom slučaju Vlada zna put do uspeha.

Prema njegovim rečima, cela situacija oko izbora se ne tretira ozbiljno, a samim tim može i da produbi posledice na severu.

„Nerešavanje ove situacije čak i sa našim saveznicima može produbiti posledice na severu. Posledice su i to da u slučaju da Kosovo ostane pri svojoj odluci da održi izbore, građani izađu da glasaju u policijskim stanicama“, kazao je Haradinaj.

Ocenviši da bi najbolja odluka u ovoj situaciji bila da se izbori ponovo odlože, Haradinaj je pozvao Vladu i kosovsku predsednicu da to učine.

„Ne verujem da o ovoj situaciji treba da ćutimo, bolje je prihvatiti četvrtinu gubitka danas nego potpuni gubitak sutra“, istakao je Haradinaj.

S druge strane, predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca, iako smatra da postoji, kako je kazao, jasna tendencija destabilizacije severa Kosova uoči izbora 23. aprila, kaže da bi njihovo ponovno odlaganje bilo nerazumno i da institucije moraju da ispunjavaju zakonske i ustavne dužnosti i obaveze.

Konjufca je pozvao na smirenost sve građane koji žive na severu Kosova i da ne nasedaju na akcije, ocenivši da sada, 10 dana pre datuma održavanja izbora, sve što se dešava – nije slučajno.

„U cilju delegitimizacije celog procesa, na drugoj strani se stvara lažan utisak, ali nasilnim sredstvima – da bez Srpske liste i bez ovih struktura nema zatišja i mira na severnom delu Kosova“, kazao je Konjufca.

On je istakao da zato Kosovo treba da iskoristi sve kapacitete i neophodne mehanizme da garantuje bezbednost za sve građane da mogu da ostvare pravo glasa, bez obzira na etničku pripadnost.

„Potpuno sam uveren i verujem da Kosovo ima taj kapacitet“, kazao je Konjufca i dodao da se treba prvo uveriti u to da svaka institucija dobro obavlja svoju dužnost u skladu sa ustavnim obavezama.

„A zatim kada dobijemo izborne rezultate, onda će se videti i ući ćemo u jednu drugu etapu. Ali tu etapu ne možemo da prejudiciramo pre 23. aprila“, istakao je Konjfuca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari