Hasani: Najveća greška Kosova što nije dalo predlog kako treba da izgleda ZSO 1Foto: N1

Bivši predsednik Ustavnog suda i profesor međunarodnog prava Enver Hasani ocenio je danas da Kosovo teško može da izbegava odgovornost za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je najveća greška Kosova što nije dalo predlog statuta.

U intervju za Koha.net nakon autorskog teksta savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Šolea i specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, Hasani je rekao da je predlog američkih zvaničnika u skladu sa međunarodnom obavezom koju je Kosovo dobilo kada je u Skupštini ratifikovalo sporazum iz 2013. godine.

„Oni samo traže od naše zemlje da sprovede tu obavezu, po ustavnim procedurama koje Kosovo ima. Obavezu za tako nešto ima izvršna vlast zemlje, niko drugi“, kazao je Hasani.

Upitan da li je ZSO istorijska prilika, kako je ocenjuju dvojica američkih visokih diplomata, Hasani je rekao da je to politička procena, koja zahteva dužu analizu.

„Međutim, davanje garancija Amerikanaca da formiranje Zajednice neće biti ‘Republika Srpska’ predstavlja dobar osnov za lidere Kosova, koji imaju ustavni i politički mandat“, kazao je Hasani.

Ocenio je da će korist koju će imati Srbija od formiranja ZSO, prema verziji koja je u opticaju, u tome što je predviđena izgradnja dodatnih mehanizama za zaštitu lokalnih Srba.

„Kao deo ovih mehanizama, postoji i određena uloga srpske države na Kosovu, što samo po sebi predstavlja problem, posebno nedostatak preciznog definisanja uloge srpske države na Kosovu“, kazao je Hasani.

Na pitanje da li se ovim predlogom krši Ustav Kosova, Hasani je rekao da, pošto nema zvaničnog nacrta za raspravu, teško je reći šta se dobija, a šta gubi.

„Aktuelni nacrti, u delu koji govori o statutarnim ovlašćenjima Zajednice, jasno prevazilaze njegova ustavna ovlašćenja, definisana odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine. Samo telo, ZSO, takođe predstavlja poseban problem“, kazao je bivši predsednik Ustavnog suda Kosova.

Prema njegovim rečima, ima i drugih ozbiljnih primedbi, jer podzakonski normativni akt ima za cilj da standardizuje ustavna ovlašćenja centralnih organa.

„Primedbe na ove ustavne aspekte, međutim, ne mogu se ispraviti bežanjem od dijaloga, već ulaskom u njega i jasnim pokazivanjem svog (kosovskog) zvaničnog stava. Najveća greška je što naša strana ne izlazi sa sopstvenim predlogom, dajući lokalnu inicijativu celom procesu“, kazao je on.

Hasani je ocenio kako ni jedno civilno društvo i nijedna druga struktura ne može preuzeti odgovornost za sprovođenje međunarodnih obaveza, osim onih definisanih Ustavom.

„Odlukom Ustavnog suda, koja jasno navodi šta Statut Zajednice treba da sadrži, velika greška je bila i bežanje od odgovornosti, nadajući se da će drugi raditi posao koji po Ustavu nije njihov. Kao što sam rekao, ovu obavezu mora da primenjuje isključivo izvršna vlast zemlje, jer je glasanje u Skupštini bilo i međunarodna obaveza se teško može izbeći. Svako odlaganje proizvodi lošiji položaj zemlje“, zaključio je Hasani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari