Istražitelji Haškog tribunala ostaće u Beogradu još nekoliko dana, iako je juče završena dvodnevna poseta Srbiji glavnog tužioca suda u Hagu Serža Bramerca, kako bi razgovarali sa srpskim obaveštajnim službama i operativcima koji rade na hapšenju preostala dva haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, saznaje Danas. Još postoje realne šanse da Srbija stekne status kandidata za članstvo u EU do kraja 2011, ali potpuno je neizvesno kada ćemo dobiti datum početka pregovora o pristupanju, ocenjuje za naš list Rasim Ljajić.

Serž Bramerc je juče, nakon niza sastanaka sa srpskim zvaničnicima na čelu s predsednikom Borisom Tadićem, istakao da hapšenje Mladića i Hadžića nema alternativu i da Srbija može i mora da uradi više po tom pitanju. On je naveo da je „radna hipoteza“ i dalje ta da se dvojica begunaca nalaze u Srbiji, ali da to ne isključuje druge mogućnosti. „U svakom slučaju, ključ za hvatanje begunaca je u Beogradu“, naglasio je Serž Bramerc u obraćanju novinarima.

Predsednik Tadić rekao je da će Srbija nastaviti potragu za Mladićem i Hadžićem sve dok ih ne isporuči Tribunalu i istakao da se vlasti u Beogradu ponašaju kao da su haški begunci u Srbiji, kao i da će, ukoliko nisu, pomoći da oni budu locirani.

Predsednik, u obraćanju novinarima posle susreta s Bramercom, nije hteo da nagađa sadržinu izveštaja o saradnji Srbije s Haškim tribunalom koji će glavni tužilac 6. juna podneti Savetu bezbednosti UN , kao ni o rokovima za hapšenje begunaca, ali ni o tome kada će Srbija postati kandidat za prijem u EU. „Bramercova sugestija je da treba učiniti više da se čitavom društvu objasni značaj saradnje s Tribunalom. To važi za medije i druge društvene institucije“, naveo je Tadić.

Prema rečima srpskog predsednika, završetak saradnje s Haškim tribunalom dao bi i dodatnu moralnu snagu Srbiji da zahteva sprovođenje istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, na osnovu izveštaja Dika Martija. „Zbog toga, svi oni koji se protive saradnji s Tribunalom i smatraju da to nije u korist Srbije, prave neoprostivu grešku prema našoj zemlji i prema čitavom srpskom narodu“, upozorio je Tadić.

Rasim Ljaljić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, ističe za Danas da još postoje realne šanse da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine, „ali ukoliko Bramercov izveštaj bude negativan, pitanje je kada ćemo dobiti datum početka pregovora o pristupanju“.

Ljajić je u utorak razgovarao s glavnim haškim tužiocem, koji je tom prilikom ukazao da i dalje ostaje otvoreno pitanje lociranja i predaje preostale dvojice begunaca, „što će biti istaknuto u njegovom predstojećem redovnom izveštaju SB UN“, saopšteno je posle sastanka. S druge strane, istaknuto je da nema nijednog zahteva haškog Tužilaštva na koji Beograd nije odgovorio u predviđenom roku, a obe strane su izrazile uverenje da će se ovakav trend nastaviti.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova i zamenik, istakao je posle susreta s Bramercom da su tužiocu „predstavljene sve kontinuirane aktivnosti i preneta potpuna opredeljenost Srbije za saradnju s Haškim tribunalom“. Dačić je novinarima rekao i da razgovor s nije bio „spektakularnog karaktera“, a da je Bramerca najviše zanimalo da li sve službe koje rade na lociranju haških optuženika imaju „zajedničku integrisanu strategiju i saradnju“.

Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine, ukazuje za Danas da je glavna tema razgovora Bramerca i tužioca Vladimira Vukčevića bilo, naravno, hapšenje Mladića i Hadžića. Vekarić navodi da se razgovaralo i o drugim predmetima koji se nalaze pred Tribunalom, kao što je i sporazum između tužilaštava Srbije i BiH o ustupanju dokaza. Kako kaže, Bramerc se interesovao i za srpski Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom i načinima na koje se primenjuje. Tužilac je bio zadovoljan sastankom s Vukčevićem, rekao nam je Vekarić.

Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s Haškim tribunalom, kazao je juče da se Ratko Mladić, ukoliko je živ, dobro krije, očigledno bolje i od Osame bin Ladena. Ignjatović je za B92 ukazao da je Bramerc nezadovoljan saradnjom jer su Mladić i Hadžić još na slobodi, „a želeo bi da se to desi u vreme njegovog mandata“. Prema njegovoj oceni, „delimičan je uspeh“ za Srbiju to što će junski izveštaj Bramerca biti „manje-više isti“ kao u decembru prošle godine. Na pitanje o stavu delegacije Parlamenta Holandije da su zvaničnici Srbije previše optimistični po pitanju dobijanja statusa kandidata do kraja godine, Ignjatović je rekao da „nisu Holanđani jedini koji će o tome odlučivati“.

Dijalog s Prištinom i Amerika kao nada

Jedino prodor u pregovorima Beograda i Prištine pre juna i izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca u SB UN mogao bi da odobrovolji parlament i vladu Holandije da daju zeleno svetlo da Srbija do kraja 2011. stekne status a članstvo u EU, rekli su Danasu diplomatski izvori u Beogradu. Naši sagovornici tvrde i da Sjedinjene Američke Države, kroz neformalne kontakte, trenutno pokušavaju da ubede Holandiju da ne blokira srpsku kandidaturu.

Delević: Shvatiti izveštaj ozbiljno

Milica Delević, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije, ocenjuje za Danas da je poseta Serža Bramerca bila veoma značajna za nastavak procesa priključivanja EU. Delevićeva ističe da Bramercov izveštaj koji će predstaviti SB UN u junu „treba shvatiti veoma ozbiljno“, jer će uticati na integracije, ali i da u samoj Srbiji stvoriti političku atmosferu za dalje korake ka članstvu u Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari