Helsinški odbor: Najnoviji nastupi visokih funkcionera udaljavaju Srbiju od članstva u EU 1FoNet/Instagram predsednika Srbije

Helsinški odbor za ljudska prava saopštio je danas da najnoviji nastupi visokih funkcionera Srbije, posebno ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od navodono željenog cilja – članstva u Evropskoj uniji.

U saopštenju su ocenjene kao zabrinjavajuće poruke sa skupa povodom 13. godišnjice Pokreta socijalista, jednog od prvih predizbornih skupova za predsedničke izbore naredne godine, kome je prisustvovao i predsednik države Aleksandar Vučić koji se nije ogradio od njih.

Podsetili su da je Vulin ponovio svoju tezu da je „zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta – da objedini Srbe gde god oni budu živeli“ a da bi taj srpski svet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspešna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gde god živeli.

„Poruka skupa je svakako, ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića. Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim medjunarodnim okolnostima, odnosno do kad će medjunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje“, naveli su u saopštenju.

Helsinški odbor je naveo da drsko izazivanje regiona i sveta veoma podseća na ponašanje Slobodana Miloševića kome je „godinama polazilo za rukom da svet stavi pred svšen čin na terenu“.

„Zato pozivamo medjunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je reč o granicama na Balkanu i konkretizuje svoje već najavljene politike o sankcionisanju svih onih koji destabilizuju region“, kazali su iz Helsinškog odbor

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari