Pitanje međusobnog priznanja Srbije i Kosova, posle izjave Hila, izazvalo reakcije na Kosovu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Kosovski ministar finansija Hekuran Murati izjavio je danas u Prištini da se Kosovo u dijalogu sa Srbijom zalaže za postizanje dogovora u Briselu „koji ima za cilj normalizaciju odnosa dve zemlje i međusobno priznanje“.

Povodom izjave ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), već normalizacija odnosa sa Prištinom, Murati je novinarima rekao da Kosovo u dijalogu teži „normalizaciji i međusobnom priznanju“.

„Mi, kao Republika Kosovo, preko našeg predstavnika u dijalogu, zalažemo se za postizanje dogovora kroz dijalog u Briselu koji ima za cilj normalizaciju odnosa dve zemlje i međusobno priznanje, ali to je samo u odnosu na Srbiju. Što se tiče ostalih pitanja i jačanja kosovskog subjektiviteta, nastavljamo sa radom“, kazao je Murati.

U intervjuu za današnje izdanje nedeljnika NIN, Hil je rekao da EU traži od Beograda „upravo ono što kaže da traži, a to je normalizacija“ i ukazao da postoje članice Unije koje ne priznaju Kosovo.

Za razliku od Hila, ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer kazao je u utorak da kraj procesa dijaloga „mora biti uzajamno priznanje dve zemlje, jer ništa manje od toga ne ispunjava viziju za slobodnu, prosperitetnu i mirnu Evropu“.

Na pitanje da li je međusobno priznanje cilj dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, portparol EU Peter Stano rekao je danas da stav EU o tom pitanju „ostaje nepromenjen“, preneo je Radio Slobodna Evropa. Evropska unija je u više navrata navela da je pitanje priznanja Kosova u nadležnosti njenih država članica i da je zadržala neutralan stav prema statusu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari