Hil i Miščević: Američka pomoć za ubrzanje evropskog puta Srbije 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil potpisali su danas u Beogradu dva amandmana na sporazume o pomoći čime se obezbeđuje dodatnih 18 miliona dolara razvojne pomoći od SAD.Sredstva će biti iskorišćena za bolje funkcionisanje javne uprave i konkurentnost tržišne ekonomije.

Hil je podsetio da partnerstvo Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlade Srbije traje 23 godine i pokriva podršku i saradnju u brojnim oblastima koje Srbija identifikuje.

„Reč je o saradnji i partnerstvu… SAD pokušavaju da pomognu Srbiji u svemu što joj je potrebno na njenom putu približavanja EU“, rekao je Hil posle potpisivanja kojem je prisustvovala i direktorka USAID u Srbiji Bruk Ajšam.

Miščević je rekla da se danas potpisani amandmani na sporazum iz 2010. odnose na podršku za 2024. godinu i podsetila da je od 2001. kroz različite fondove Srbija dobila više od 1,2 milijarde evra pomoći od SAD za unapređenje rada, vladavine prava, učenje novih oblasti i tehnologija…

„Zahvalni smo na pomoći i očekujemo dalju saradnju, jer mi smo partneri u onome što je postizanje ključnog spoljnopolitičkog cilja Srbije, a to je članstvo u EU“, rekla je Miščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari