Hil: Srbija ima priliku da konačno obezbedi mesto koje joj pripada u Evropi i uživa u prednostima koje to donosi 1foto FoNet Milica Vučković

Kad neko kaže da je Srbija zapadna zemlja, da su prednosti te orijentacije sada opipljive i da je njena najbolja moguća budućnost u Evropi, to je poruka sa kojom ću se uvek složiti i nastaviću da je širim koliko god mogu, izjavio je danas za portal Nova.rs ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.

Srbija je suočena sa generacijskim izborom: da li da se u potpunosti integriše i razvija kao ravnopravan član evropske zajednice, ili da dozvoli ostrašćenom diktatoru sa zabludama imperijalne veličine iz Moskve, da nastavi da je sputava, predstavljajući se kao balansirajuća sila – kao da mora postojati ravnoteža između pravog i pogrešnog izbora, navodi se u odgovoru Hila na pitanje Nove.rs o spotu o „zapadnim vrednostima“.

„Za Srbiju je to prilika da konačno obezbedi mesto koje joj pripada u Evropi i uživa u prednostima koje to donosi, dok Rusija nudi samo ekonomsku zavisnost i izdaju osnovnih ljudskih vrednosti koje svi delimo“, ocenio je Hil i dodao da pitanje zapadne orijentacije Srbije prevazilazi politiku.

Proevropski pokret u Srbiji mora da bude pokret „velikog šatora“, kako mi to kažemo u Americi, mora biti mesta za sve, naglasio je on.

Kad čujem da bilo ko u Srbiji – posebno oni koji privlače brojnu publiku, a pogotovo ako je ta publika neodlučna – kaže da je Srbija zapadna zemlja i da njen budući prosperitet zavisi od dubljih evroatlantskih integracija, mislim da je to poruka koju vredi ponoviti, naveo je Hil.

On je poručio da nije na njemu, kao stranom diplomati, da se bavi unutrašnjom politikom Srbije, ali je tu da razgovara sa svima – predstavnicima vlade, opozicije, medija i javnosti.

Nije na meni, takođe, da dovodim u pitanje nečiju iskrenost. Radiću sa svima u Srbiji koji su posvećeni tome da ta vizija budućnosti postane stvarnost. Ulozi su jednostavno preveliki da bi isključili bilo koga ko govori jasnim glasom o najvažnijem pitanju našeg vremena, poručio je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari