Hil: Prioritet mi je da shvatim šta se dešava u današnjoj Srbiji 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država stigao je u Beograd pre dve nedelje, ali kako kaže, nije prvi put u Srbiji. U intervjuu za RTS, ambasador Kristofer Hil govorio je o svojim prioritetima u Srbiji, odnosima Beograda i Vašingtona kao i o ukrajinskoj krizi.

Kristofer Hil ističe da za početak mora mnogo da sluša, tako da mu je prvi prioritet da shvati šta se zapravo događa u današnjoj Srbiji.

„Srbija je drugačija zemlja nego što je bila, neki prioriteti su se promenili. Ali ono što znam je da su ljudi ovde usredsređeni na budućnost, kao što sam i ja“, ističe Hil.

Na pitanje da li očekuje da odnosi između Sjedinjenih Država i Srbije nastave da se razvijaju u dobrom pravcu, Hil za RTS kaže da među dvema zemljama ima mnogo zajedničkih interesa, na mnoge delove sveta gledaju na isti način, slična gledišta imaju u vezi sa mnogim pitanjima.

„Volimo En-Bi-Ej, na primer. Pun potencijal odnosa još nije ispunjen, tako da mislim da možemo da radimo na tome zajedno“, naglašava novi ambasador SAD.

Ukrajinsku krizu Hil vidi kao jednu od najdubljih u Evropi, koja se nije mogla videti mnogo godina.

„Zastrašujuće je ono što vidimo da se dešava u Ukrajini svakoga dana – stradanja civila, uništavanja velikih gradova od istorijske je važnosti. Iskreno, nisam siguran gde bi to moglo da vodi, ali siguran sam da danas živimo u drugačijem svetu od onog pre 24. februara“, navodi Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari