Zorana Mihajlović, potpredsednica i ministarka građevine, saobraćaja i urbanizma u Vladi Srbije, drugog dana zasedanja Komisije Ujedinjenih nacija o statusu žena susrela se oči u oči sa Hilari Klinton, bivšom državnom sekretarkom Sjedinjenih Američkih Država. Na poziv Mihajlovićeve da poseti Srbiju, Klintonova, koja je i potencijalni kandidat za šefa Bele kuće na izborima 2016. godine, obećala je da će se odazvati pozivu. Navela je i da bi volela da još jednom poseti Srbiju, koja poslednjih godina vodi jednu dobru i izbalansiranu politiku.

             „Samo nas nekoliko je imalo susret sa bivšom državnom sekretarkom SAD. I to nemačka federalna ministarka, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predstavnica Australije i ja. Sastanak je održan u posebnoj sali, takozvanoj Private room, a razgovor je protekao u veoma srdačnoj atmosferi. Razgovarali smo o tome kako su žene sve prisutnije u politici, ali i dalje veoma malo u poslovnom životu“, kaže za Danas potpredsednica Mihajlović i dodaje da je Klintonova još jednom pokazala da je veliki borac za ženska prava i to ne od juče i da je vrlo energična i jasna.

             Klintonova je, da podsetimo, jedan od moćnih lidera Demokratske stranke, sa bogatom istorijom u politici. Nakon što je bila prva dama savezne države Arkanzas, tokom dva predsednička mandata svog muža Bila Klintona bila je prva dama Amerike, da bi po isteku njegovog mandata bila izabrana za američku senatorku, a potom i za državnu sekretarku SAD. Prema mišljenju aktuelnog predsednika SAD Baraka Obame, Klintonova bi mogla da bude njegov dobar naslednik u Beloj kući.

            Mihajlovićeva kaže i da je tokom razgovora pohvalila Klintonovu da je  istaknuti borac za rodnu ravnopravnost, ženska prava i uključivanje žena u poslovne tokove i da joj je u tom kontekstu i uputila poziv da poseti Srbiju, što je ona i prihvatila.

            Kao što je poznato, tokom četiri godine na poziciji državne sekretarke Hilari Klinton je dva puta posetila Beograd – prvi put 12. oktobra 2010. i drugi put, zajedno sa Ketrin Ešton, 30. oktobra 2012. Cilj ove druge posete bio je ohrabrenje srpskih zvaničnika  da nastave dijalog sa Prištinom i sprovedu konkretne korake koje će omogućiti napredak Srbije na putu ka EU.

            Tokom zasedanja Komisije UN o statusu žena, Mihajlovićeva se susrela i sa  generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, regionalnom direktorkom za Evropu i centralnu Aziju Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Ingibjorg Gisladoti (Ingibjörg Sólrún Gísladóttir), kao i predstavnicima kancelarije UNDP (UNDP), sa kojima je razgovarala o intenzivnijoj saradnji i zajedničkim aktivnostima u Srbiji.



 

             

   Ženama se ne oprašta uspeh

           

„Ljudska prava su i ženska prava. U Srbiji se još pre jednog veka za ženska prava borila Milica Tomić, srpska političarka, novinarka i pisac, a žene se još bore za jednakost. Njih odbijaju na intervjuima za posao pod izgovorom da taj posao nije za žene. Više se zapaža kako izgledamo nego šta kažemo i ne oprašta nam se uspeh. Uprkos tome što Milenijumski ciljevi UN kažu da je Srbija razvijena zemlja kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, podaci su i dalje zabrinjavajući – u Srbiji 61 odsto žena diskriminisano je prilikom traženja posla“, rekla je potpredsednica u Vladi Srbije na skupu koji je otvorila bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari