Hipnotizirana Srbija kao u filmu Matriks, doživljava simuliranu stvarnost: Dragomir Anđelković o Vučiću u Vranju 1Foto FoNet/ Milica Vučković

„Srbija, slično kao imaginarni opskurni svet iz filma „Matriks“, doživljava simuliranu stvarnost, koju, velikom broju medijskom hipnozom uspavanih građana, nameće režim koji je potčinio Srbiju. Kao da živimo u epohi apsolutističkih monarhija ili naučnofantastičnog totalitarizma“, ističe za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar, komentarišući veliki Vučićev skup u Vranju.

Dodaje da je nehotično, Vučićev tim sve to i priznao, izabravši za naziv „Srbija sanja i snove ostvaruje“ za najnoviji skup. Radi se, kako kaže, o dubokom snu iz pomenutog kultnog filma, koji samozvanim gospodarima Srbije omogućava da varaju građane i ostvaruju ono što lično žele.

„A od stanovnika Srbije se očekuje da sanjaju da im je dobro i kada im je loše, i da veruju da je vlast koja ih vodi odgovorna, makar u realnosti ona bila nezainteresovana za budućnost zemlje, jer grubo gazi njene nacionalne interese, demokratske vrednosti i ekonomske perspektive“, navodi sagovornik Danasa.

Na pitanje ima li nečeg novog u Vučičevim porukama sa skupa, Anđelković odgovara da su poruke vrhunac političke bizarnosti.

„Poruka građanima upućena od strane onoga ko je već dugo na vlasti, a nije opozicioni lider koji se bori da je osvoji što bi po onome što govori moglo da se pomisli, je da su Srbiji potrebni „ljudi koji će znati kako da vode mudru politiku i kako da sačuvaju Srbiju od nemirnih voda. Tako je Vučić, valjda nezadovoljan svojim već staljinističkim kultom ličnosti za koji misli da lično mora da ga dogradi da bi bio dostojan njega, prevazišao i Luja XIV koji je sebe doživljavao kao oličenje države“, ocenjuje politički analitičar.

Predsednik Srbije je, kako kaže, što je gotovo za nevericu, sebe vrednovao kao simbol nacionalne mudrosti i državotvorne genijalnosti. Sami za sebe to nisu govorili ni Josip Broz, niti Slobodan Milošević, iako su i oni podsticali društvenu atmosferu obožavanja velikog vođe.

Komentarišući samu atosferu u vranjskoj dvorani, Anđelković kaže da nije izostao scenario u kome se vidi da narod obožava vođu.

„Izrežirano je skoro pa histerično oduševljenje naroda zbog posete „velikog vođe“, na način zbog koga se ne bi postidela ni Severna Koreja. Uostalom, poređenje sa njom dodatno čini pogodnim funkcionerska kampanja koja se kod nas kao i tamo otvoreno vodi. Samo u Severnoj Koreji, ona je nešto zakonito, a kod nas nije, jer se pravimo da uvažavamo evropske vrednosti, dok ih vlast zapravo negira“, ističe Anđelković i dodaje da se to vidi i iz već pomenute vešto stvorene atmosfere na skupu.

Sagovornik Danasa primećuje i da je utisak da je sa skupa poslata i pretnja onima koji ne uviđaju svu „grandioznost“ onoga ko misli da je legitimni samodržac Srbije. Njima se, kaže, poručuje „da bi državu uništili za pet dana“.

„Nema veze što onaj ko to poručuje i stvara klimu totalitarne podrške sebi, svojim mračnim delima uništava državu, od nacionalne do demokratske sfere. U „Matriksu“ je, kako Vučić misli, svaku laž moguće pretvoriti u san. Ali brzo će se uveriti da se većina građana Srbije probudila iz mračnog sna“, ocenjuje na kraju za Danas Dragomir Anđelković.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na skupu „Srbija sanja i snove ostvaruje“ u Vranju da „neće priznati Kosovo i da je zakletvu položio na Ustav i na Miroslavljevo jevanđelje“.

Uoči Vučićevog dolaska na ulasku u Vranje snimljene su duge kolone autobusa kojima su pristizali građani iz Leskovca, Vlasotinca, Bojnika i drugih opština juga Srbije, a kako javlja reporter Danasa, na ovaj skup došlo je i na desetine autobusa iz opština Kosovskog pomoravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari