Hitčner: Amerika podržava Zapadni Balkan 1Foto: FreeImages/Ranjithd

Američki fokus u regionu Zapadnog Balkana možda nije na nivou onog od pre 11. septembra 2011. ali sama politika ostaje nepromenjena.

Brus Hitčner, profesor na američkom Univerzitetu Tafts i dobar poznavalac prilika na Balkanu, rekao je to za Radio slobodna Evropa (RFE).

Hičner je upitan da li je napad na američku ambasadu u Podgorici, koji se podudara sa desetom godišnjicom napada na ambasadu u Beogradu i nešto više od šest godina napada na ambasadu u Sarajevu, povezan sa nekim američkim akcijama ili promenom politike prema Balkanu?

On smatra da nijedan od ovih incidenata nije posledica promena u politici SAD. Politika prema Balkanu se nije promenila pod novom administracijom. Ona još uvek podržava integraciju regiona u evroatlantski okvir.

Sjedinjene Države su ostale odlučne u svojoj podršci, na primer, Dejtonskom sporazumu u BiH i pozdravile su ulazak Crne Gore u članstvo NATO-a.

Jedan od izazova s kojim se suočavaju Evropska unija i Sjedinjene Države je reformski zamah koji je bio podstican od međunarodne zajednice i koji se neizbježno smanjio od 2006.

Ovo nije samo jednostavno pitanje smanjenja međunarodne pažnje prema regionu već i posedica toksičnog političkog okruženja koje hrani korupcija.

Politički lideri koji su se previše zadržali na vlasti su postali autoritarniji.

Mislim da su svi faktoru doprineli nestabilnosti i događajima kao što je ovaj koji se desio u Crnoj Gori.

Kako se krećemo napred, mislim da je rasprava o proširenju Evropske unije važna ali ne i dovoljna. Ne možemo čekati na ostvaranje dugo odlaganih političkih reformi.

Napad na ambasadu u Crnoj Gori rasplamsava tenzije u regionu, rekao je profesor Hičner.

Poslednjih sedmica je bilo primetno jačanje aktivnosti protiv NATO-a, uključujući i ‘lažne vijesti’ u medijima.

Takođe, primjećujem da je napadač, koji je bio žestoki protivnik NATO-a, primio medalju od (bivšeg srpskog vođe) Slobodana Miloševića, rekao je Hičner.

Vrlo je bitno i suprotstaviti se kampanji dezinformisanja.

Upitan da li je zapaljiva retorika Rusije ili pro-ruskih pristalica mogla biti zaslužna za ovakav napad profesor Hičner je ukazao da je teško proceniti svaki pjedinačni incident.

„Dok je naša pažnja iz poznatih razloga bila okrenuta ka drugim delovima sveta, naš fokus prema Balkanu bio je nešto slabiji nego što je bio u periodu pre 11. septembra 2001“.

Hičner je dodao da nema nikakve sumnje da postoje ljudi u regionu koji se protive evroatlantskim integracijama i koje vjerovatno podržava i ohrabruje Rusija ali da ne misli da je Balkan u drugom planu američke politike, objavljuje RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari