Hoće li DS prihvatiti poziv u "Front za odbranu Srbije"? 1foto FoNet Aleksandar Mijailović

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević ocenio je da bi referendum o projektu kompanije Rio Tinto bio prevara i najavio da će DS prihvatiti svaki poziv za borbu protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, prenosi N1.

“Ovde više nije reč o politici… Ovo je pitanje opstanka ove zemlje. Projekat Rio Tinto uništava ovo društvo, našu budućnost. Ovaj projekat, koji je lično bivši predsednik SNS (Aleksandar Vučić) proglasio završenim, se očigledno nastavlja, jer je to ucena nekoga iz ovog režima. Reč je o veoma bogatoj kompaniji koja je dala prilično novca da taj projekat počne. Profitna očekivanja ove kompanije su astronomska; reč je o stotinama milijardi dolara. Onda je lako je potkupiti gladne i halapljive lokalne političare”, rekao je u jutarnjem programu N1 poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Referendum bi bio prevara

Milivojević je naglasio da je projekat Jadar jedna od ključnih linija razdvajanja u društvu u Srbiji.

“Da bi sproveo ovaj projekat, Aleksandar Vučić će realizovati ozbiljnu prevaru. Raspisaće referendum, a znamo kako će to da bude – isto kao i referendum o promeni Ustava. Onda će na tom pokradenom referendumu dobiti odgovor kakav njemu odgovara. To je isto kao referendum uoči NATO bombardovanja 1999. godine, kada je Milošević postavio pitanje da li hoćemo da se stranci mešaju u naše unutrašnje poslove. Znamo kako se to završilo”, naveo je Milivojević.

On je naglasio da bi o projektu Jadar trebalo da odlučuju građani Srbije, ali ukoliko pre toga imaju uslove da se o tome adekvatno informišu.

“Mogu da se pitaju građani, ali ne na nameštenom referendumu koji će ličiti na nameštene izbore. Taj referendum mora da bude organizovan po demokratskim principima, po pravilima koji zahtevaju da građani budu upoznati sa opasnostima ovog projekta i to preko preko RTS-a”, dodao je Srđan Milivojević.

Govoreći o najavi predsednice parlamenta Ane Brnabić da će se o projektu Jadar razgovarati u Skupštini Srbije, Milivojević je kazao da odbija da razgovara “o privatnoj studiji jedne privatne kompanije”.

“Ovde postoje državne institucije koje su u obavezi da naprave studiju o tome kako će taj projekat uticati na životnu sredinu, a ne da privatne kompanije plaćaju svoje lobiste da naprave studiju koja njima odgovara. Osim toga, neće biti sazvana sednica, već će organizovati javnu raspravu na koju će pozvati zainteresovane grupe i pojedince… Dok to dođe do poslanika, oni će ispred sebe isturiti čitav štit svojih lobista. To je veoma opasno“, ocenio je Milivojević.

DS će prihvatiti poziv Ekološkog ustanka

Milivojević je rekao da će Demokratska stranka prihvatiti poziv Ekološkog ustanka koji je apelovao na sve opozicione stranke, ekološke organizacije i javne ličnosti koji su protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, da se pridruže Frontu za odbranu Srbije.

“Prihvatićemo sve pozive. Resorni odbor za zaštitu živorne sredine Demokratske stranke će se sutra ili prekosutra oglasiti tim povodom. Svakako ćemo biti ukljućeni u svaki širi front protiv tog pogubnog i štetnog projekta”, rekao je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari