Hoće li Kurti ići tako daleko da ukloni Kfor sa mosta na Ibru? 1foto (BETAPHOTO/STA/Nebojša Tejić/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti, je dokazano spreman na jednostrane akcije mimo odobrenja i stava međunarodne zajednice. Međutim, pitanje je da li je spreman da se sukobi sa međunarodnom zajednicom jer je u slučaju otvaranja mosta na Ibru neophodno da ukloni Kfor sa mosta.

Jedini scenario u kom on možda i odustane od otvaranja je da dobije nedvomislen signal i poruku da će Kfor reagovati i to sprečiti.

U suprotnom, ukoliko ne bude konkretnog otpora međunarodne zajednice, Kurti će ići do kraja i otvoriti most za drumski saobraćaj, kažu sagovornici Danasa komentarišući jednu od najaktuelnijih tema na severu Kosova – otvaranje mosta na Ibru koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo.

Predsendik Srbije, Aleksandar Vučić, je tokom vikenda naveo da na Kosovu očekuje nove provokacije u vidu otvaranja mosta na Ibru 14. ili 15. ovog meseca, i pozvao je Kfor da ne dozvoli otvaranje pomenutog mosta.

Ovoj odluci Vlade Kosova se protive Srbi na severu KiM, ali bez obzira na to kosovske vlasti proveravaju ispravnost mosta za odvijanje saobraćaja. Izveštaj komisije se očekuje ovih dana.

I predstavnici međunarodne zajednice upozoravaju Kurtija da ne čini jednostrane poteze, EU preti novim merama protiv Prištine i najavljuje da će ova tema biti na dnevnom redu dijaloga u Briselu.

Miodrag Marinković, izvršni direktor NVO „CASA“, ne očekuje da će Kurtijev naum biti realizovan kako je najavio Vučić, jer smatra da međunarodna zajednica, tj Kfor neće dozvoliti sebi da postanu saučesnici u Kurtijevoj kampanji osvajanja severa.

– Ako se međunarodna zajednica u prethodnim krizama ponašala dosta pasivno tražeći pravni osnov za svoje mešanje, ovoga puta je direktni učesnik procesa sa ulogom definisanom potpisanim sporazumom. Uloga Kfora je da obezbeđuje most sve do postizanja dogovora između pregovaračnkih strana. Svako eventualno povlačenje bez dogovora, značilo bi da međunarodna zajednica podržava Kurtijevu politiku a ona je, da podsetim, i usmerena ka podrivanju Briselskog procesa. Jednostavno, ne vidim mogućnost da međunarodna zajednica tj Kfor učini tako nešto – navodi Marinković za Danas.

Upitan da li je Kurti zaista spreman da mimo volje stranaca to uradi, odgovara da je Kurti dokazano spreman na jednostrane akcije mimo odobrenja i stava međunarodne zajednice i to je demonstrirao nebrojeno mnogo puta do sada.

Hoće li Kurti ići tako daleko da ukloni Kfor sa mosta na Ibru? 2
Printskrin Kosovo online

– Međutim, pitanje je da li je spreman da se sukobi sa međunarodnom zajednicom jer je u slučaju mosta neophodno da ukloni Kfor sa mosta. Mislim da ipak nije spreman na tako nešto, jer će eventualno ugrožavanje bezbednosti Kfor vojnika zbog nepromišljenih koraka vlade u Prištini imati dalekosežne posledice i po Kosovo i samog Aljbina Kurtija. On će jednostavno pokušati da od međunarodne zajednice napravi saučesnika, čime bi validirao svoj pritsup prema severu Kosova – kaže Marinković.

Dodaje da nije siguran da li će međunordna zajednica nasesti na ovaj trik, ali ne može ni da to isključi.

– Jedno je sigurno, da bi eventualni dogovor sa Kurtijem oko povlačenje Kfora sa mosta značio da međunarodna zajednice svesno podriva briselski process i pravi presedan posle kojeg se process ne može oporaviti – konstatuje on.

Na pitanje da li Kurti koristi letnju pauzu u EU i predsedničku kampanju kojom su SAD zauzete, kaže da ne misli da su njegove politike sofisticirane do nivoa da se tempiraju prema globalnim političkim događajima.

– Jednostavno Kurti koristi slabost međunarodne zajednice da pod plaštom borbe za vladavinu prava nametne policijski teror srpskoj zajednici na severu i prisilno integriše srpsku zajednicu. Pitanje mosta je samo jedan u nizu koraka sa takvim ciljem. Značaj otvranja mosta je čisto političke prirode, kao znak političke nadmoći Prištine jer infastrukturno nema poseban značaj, imajući u vidu da postoje još najmanje četiri mosta preko kojih se može doći u severni deo Mitrovice. Problem je međutim što se to pitanje nepotrebno politizira i uzima kao simbol osvajanja severa i još više što dalje podriva pregovarački proces – ukazuje naš sagovonik.

O eventualnom solomonskom rešenju u kojem bi Kurti pod pritiskom međunarodne zajednice sredio da se most u izveštaju proglasi nebezbednim za saobraćaj, Marinković navodi da se to ne može dogoditi jer je u pitanju politički motivisan proces a provera bezbednosti je samo simulacija odgovornog ponašanja.

– Međutim, moguće je da Vlada Kosova iskoristi ovaj formalin korak kao opravdanje u slučaju da se Kfor ne povuče sa mosta. Takav scenario bi bio veliki udarac za kosovsku vladu jer bi demonstriraio limitirani suverenititet i zato verujem da vlada u Prištini, populistička kakva jeste, razmišlja i u tom pravcu – kaže on.

I Miloš Pavković, istraživač Centra za evropske politike, smatra da to jeste potencijalno rešenje i dobar izlaz iz ove komplikovane situacije u koju se Kurti upleo.

– Ukoliko međunarodna zajednica izvrši pritisak na Kurtija, on može povući ovaj potez kako bi sačuvao kredibilitet pred svojim biračima – navodi on za Danas.

I on ističe da je Kurti u više navrata pokazao da može biti uporan i nepredvidiv i da deluje suprotno savetima međunarodne zajednice. Njega ne bi iznenadilo da i sada pokuša da ostvari svoj plan otvaranja mosta do kraja.

– To će pre svega zavisiti od međunarodne zajednice, pre svoga Kfora koji je zadužen za most na Ibru koji spaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu. Ukoliko Kurti dobije nedvomislen signal i poruku da će Kfor reagovati i sprečiti otvaranje mosta, to je jedini scenario u kom on možda i odustane. U suprotnom, ukoliko ne bude konkretnog otpora međunarodne zajednice, Kurti će ići do kraja i otvoriti most za drumski saobraćaj – procenjuje Pavković.

O tome šta će se dogoditi ukoliko most bude otvoren Pavković kaže da se može očekivati dodatna nestabilnost u severu KiM a potencijalno i povećan broj međuetničkih incidenata.

Podsetimo, kosovske vlasti su nedavno počele uređivanje i proveru mosta. Kako prenose kosovski mediji, od ponedeljka su na mostu bile primetne veće snage Kfora. U prethodnom periodu na mostu su se uglavnom nalazila dva vozila karabanjera, a od ponedeljka je primetno više vozila nego uobičajeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari