Hoće li Kurti pribeći solomonskom rešenju za otavranje mosta na Ibru? 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu)

Dok se čeka izveštaj o stanju mosta na Ibru, koji razdvaja Severnu i Južnu Kosovsku Mitrovicu, otvara se pitanje hoće li predstavnici međunarodne zajednice uticati na odluku premijera Kosova, Aljbina Kurtija, da most otvori za saobraćaj, čemu se protive Srbi sa severa Kosova.

Ukoliko pritisak stranih diplomata, koji navode da se o tom pitanju razgovara u Briselu, bude takav da Kurti odustane od svoje namerae, on može pribeći solomnskom rešenju koje bi moglo da podrazumeva da most bude proglašen nebezbednim.

Na takavu mogućnost je prošle nedelje ukazao novinar s Kosova Vehbi Kajtazi.

On je na svom Fejsbuku napisao da je moguće da će elaborat o mostu biti takav da most neće biti bezbedan za vozila.

Kako je napisao, Kurti će reći da će most biti otvoren čim se popravka završi”, zatim se raspisuje tender, a most ni posle nekoliko godina neće biti otvoren.

„Primećujete li Kurtovo umorno lice? On je doveo tim „stručnjaka” sastavljen od Ćelalija, Elbertija i Hiseni da urade „studiju izvodljivosti” mosta na Ibru, navodno pre njegovog otvaranja. To radi kada vidi da KFOR ima i postavlja roletne preko mosta kao barikadu. Sada se čeka „nalaz studije” u kojem se zaključuje da „most nije bezbedan za vozila”. U ovom izveštaju Kurti kaže da će most biti otvoren čim se popravka završi. Onda raspisuju tender za „neophodne popravke”. Polovinu novca kradu sa ovog tendera, a posao traje tri godine. Međutim, ne odustaju od otvaranja mosta“, napisao je Kajtazi.

Podsetimo, zamenik ministra Hisen Durmiši rekao je juče da će Izveštaj o stabilnosti mosta na Ibru biti danas upućen Ministarstvu za infrastrukturu, a potom i objavljen.

On je dodao da će nacrt poslati kompanija koja je izvršila merenja prošle nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari