Hoće li Mađari morati u vojsku i kako je to pitanje zavadilo harmoničnu koaliciju SVM i SNS: „Protivljenje Pastora nije mala igra“

Ostavite komentar


  1. BUDUCI DA I MADJARSKA UVODI VOJNI ROK LJUDI SA DVOJNIM DRZAVLJANSTVOM MOCI CE DA BIRAJU GDE CE GA ODSLUZITI…..

  2. Bio sam mobilisan devedesetih,u firmi radikalniji elementi na šefovskim mestima su pretili preseljenjem na teža i prljavija radna mesta pa i otkaz ako se ne izvrši mobilizacija.
    U mojoj četi od 42 pripadnika šestorica su bili srpske nacionalnosti.
    Ne da se nisu javljali u centralnoj Srbiji nego i u Vojvodini.
    Zbog takog odnosa neki moji drugari su išli i po tri puta.
    Da li onda nacionalne manjine treba da čuvaju i brane državu koje neće da čuva konstutativni većinski narod.

  3. Preševska dolina ne postoji. To je oblast tako nazvana od strane Zapada a sem toga i nije dolina. Svi državljani Republike Srbije ići će u vojsku osim ako regrutna komisija drugačije utvrdi.

  4. Služenjem vojnog roka se stiče značajno znanje u odbrani od potencijalnog neprijatelja.

  5. Zašto ne bi išli Mađari u vojsku, svaki muškarac bi trebalo da bude vojno osposobljen.

  6. Velikom Srbendi se polako obija o glavu veličanje srpstva… toliko se zaneo srpstvom da je zaboravio da je Srbija država u kojoj ne žive samo Srbi, a tolikim forsiranjem srpstva isto je ogadio i pravim Srbima.

  7. U Zakonu jasno stoji da je vojna obaveza za sve ista. Ako Orban odradi ovo kod Vucica, bice to jos jedno u nizu krsenja zakona.

  8. Opet se pravi zbrka izmedju DVOJNA i DVA drzavljanstva . Da li R . Srbija ima specificne ugovore sa R . Madjarskom o postojanju dvojnog drzavljanstva ( prava , obaveza , duznosti ili privilegija ) javnosti nije poznato , pa ni meni , ali verujem da ne postoje dvojna drzavljanstva nego su u pitanju dva ili vise drzavljanstava . Ako je to slucaj ( dva ili vise drzavljanstava) onda postoje dve ( ili vise ) obaveza ( sluzenje vojnog roka , pravo glasa na odredjenim izborima , obaveza placanja poreza u obe drzave i td . ) . Ako ipak postoji “ dvojno drzavljanstvo “ ( ugovor drzava ) u kojima se jedno pravo ili obaveza ostvaruju u jednoj drzavi automatski su oslobodjeni istih obaveze ili prava u drugoj drzavi . . .

  9. Sumnjam da će Mađari a pogotovu Albanci koji žive u Srbiji ići u vojsku, mada seve više mladića koje je poznajem razmišlja kako otići u inostranstvo da bi izbegli služenje vojnog roka.
    Nigde nisam video da postoji neko israživanje među mladima koliki je procenat onih koji bi voleli da služe vojni roka.

  10. Da imam sina za vojsku, noge bih mu pre polomio nego da bude vojnik veleizdajnika AVa, Vulina, Gašića, Brnabićke i ostale bulumente.

  11. Sta ce da im fali ako dva i po meseca mladici budu izlozeni disciplini? A ovo za manjine nazalost je tacno.

  12. Dajte sirotinji da srbuju i rusuju, pa vlast može nesmetano da pljačka i razvaljuje društvo i državu

  13. po Ustavu nisu isti???
    Madjari, rođeni u Srbiji nisu Konstitutivni narod, nego oduvek se tretiraju kao manjina??? Šta su onda silne izbeglice???

  14. neka Vučić, njegov sin i bratko da služe vojsku, sa sve ostalim ministrima i iz narodne skupštine, sa sve predsednikom i ostalima, koji su dovukli ‘vamo svoja dupeta i izigravaju silne patrijote! Ostavite više našu decu na miru! Dosta su ginuli tokom 90-ih, za vreme ministrovanja, današnjeg vođe!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 12. i 13. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.