TRECI PROTEST SRBIJA PROTIV NASILJAfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Plan vlasti da iskopava litijum u dolini Jadra ponovo je pokrenula proteste u Srbiji kao i 2021. kada su građani i ekološki aktivisti uspeli bar na kratko da zaustave otvaranje rudnika Rio Tinta.

Tada su se u javnosti istakli Savo Manojlović, Aleksandar Jovanović Ćuta ali i članovi udruženja iz Saveza ekoloških organizacija Srbije, poput Nebojše Petkovića, Zlatka Kokanovića, Ljiljana Bralović ili Dragan Simović koji su se svi u svojim mestima borili protiv rudarenja. Manojlović i Jovanović su od aktivizma vrlo brzo zaplivali političkim vodama.

Sada, SEOS i opozicija ponovo pozivaju na proteste, pa se otvara pitanje hoće li ovaj talas pobune naroda da iznedri novo političko lice i lidera koji će se protiv vlasti uspešnije boriti.

Nebojša Petković, iz udruženja Ne damo Jarad i žitelj Gornjih Nedeljica, gde je planiran rudnik, za Danas kaže da narodu a ni državi nije potreban nikakav vođa i da ljudi to polako shvataju.

Hoće li novi ekološki protesti iznedriti nove opozicione lidere? 1
Foto: Beta/Emil Vaš

– Nama trebaju institucije koje će da rade svoj posao u okvirima svojih nadležnosti. Nama treba strategija razvoja oko koje treba svi da se usaglasimo i da se ona sprovodi bez obzira na to ko je na vlasti. Naš najveći problem je što se ovde lako gradi kult ličnosti oko stranačkih lidera, pa se onda on lako i ruši kad imate svu medijsku silu koju ima ovaj režim. Demokratija ne traži vođu. Iz ovih protesta ne može da se izrodi nikakav opozicioni lider, jer od nas koji smo uključeni u sve ovo, niko nije zainteresovan da se bavi nikakvom stranačkom politikom. Narod je ustao jer je shvatio da je sve ono što govorimo godinama unazad istina, jer je shvatio da nam se zaista sprema okupacija i da mu je dosta nekakvih lidera koji ih neprestano obmanjuju – objašnjava Petković.

A Jelena Đorđević, profesorka FPN, smatra da protest protiv litijuma nikako nije politički, već životvorni, što po sebi ima veliku snagu.

Hoće li novi ekološki protesti iznedriti nove opozicione lidere? 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

– Međutim, ako u ljudima pobedi instinkt smrti, proces odumiranja naroda nastaviće se do samog kraja uz fanfare kojima će dirigovati jedan, „večiti“ čovek. Zato, samo osvešćenje da se radi o borbi za život može da pokrene nezaustavljiv otpor protiv svih zločina ovog režima. Pretpostavimo da bi to osvešćenje važilo i za opoziciju – navodi ona za Danas.

I Bojan Pajtić, profesor Univerziteta u Novom Sadu, skereće pažnju na to da protesti protiv litijuma pokazuju da nas je režim doveo, bukvalno, do tačke kada je pitanje da li će oni ostati na vlasti, a mi u životu i elementarno zdravi.

– Oni će, svakom je jasno, dok su na pozicijama, trgovati zemljom, vazduhom i vodom, nezajažljivo grabeći nove milijarde za sebe i svoje porodice koje neće živeti u Srbiji, pa im je svejedno koliko će je devastirati i zatrovati. Zato funkcija protesta i ne treba da bude traženje novih lica, nego teranje starih u zatvor – kaže Pajtić za Danas.

Dok reditelj Janko Baljak nije optimističan.

– Bilo bi sjajno kada bi se to desilo ali poslednje katastrofalno iskustvo opozicionog delovanja uči opreznosti. Vučić i služba će učiniti sve da dodatno razjedine slabu opoziciju. Ekološki aktivisti koji žive na ugroženim područjima ne žele opoziciju na protestima i smatraju da ona parazitira na ovim temama. Vlast će produbljivati ovu netrpeljivost. Nažalost nisam veliki optimista – zaključuje on.

Podsetimo, ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič potpisali su 19. jula Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, u prisustvu nemačkog kancelara i predsednika Srbije.

To je za deo javnosti dokaz da je vlast odluku o otvaranju rudnika već donela, uprkos izjavama da se to neće desiti ukoliko ne bude garancija o očuvanju životne sredine. Ekološki aktivisti i građani na protestima u Loznici, Šapcu, Aranđelovcu, Barajevu, Kraljevu i Ljigu dali su vlasti rok da do 10. avgusta zakonski zabrani rudarenje litijuma i bora. Ukoliko se to ne dogodi najavljuju radikalne mere. Za 10. avgust najavljen je i protest u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari