Hoće li opozicija pristati na poziv Ane Brnabić da učestvuje u skupštinskoj komisiji za litijum? 1foto: R. Z./ATAImages

Veliki broj stranaka opozicije je, nakon današnjeg poziva Ane Brnabić da se priključe formiranju i učestvovanju u radu skupštinske komisije o litijumu, izjavio da učešće u takvoj komisiji sada ne bi imalo smisla, kao i da bi bolje bilo organizovati posebnu sednicu Skupštine Srbije na tu temu.

Iako se tema litijuma nije našla na dnevnom redu vanredne sednice Skupštine Srbije, veliki deo govora poslanika ticao se upravo otvaranja rudnika litijuma na zapadu Srbije. O štetnosti rudnika mogli smo najpre čuti od strane opozicionih poslanika, dok su poslanici vladajuće većine objašnjavali zbog čega je taj rudnik dobar za Srbiju.

Nakon tri dana rasprave u parlamentu, predsednica Skupštine, Ana Brnabić je danas, gostujući na RTS-u, pozvala sve poslaničke grupe da učestvuju u formriranju i radu komisije koja bi se bavila litijumom, a u kojoj bi bili prisutni i eksperti iz te oblasti.

„Pozivam još jednom sve parlamentarne grupe, ako su zaista zainteresovnani za ovu temu, da napravimo parlamentarnu komisiju koja će imati neki vrstu nadozra, da pozovemo eksperte, a da ne rizikujemo da Srbija bude zemlja koje će biti izvor stabilnosti i ključni izvoznik u Evropi“, naglasila je ona.

Za sada, većina opozicionih partija jasno je rekla da u radu takve komisije neće učestvovati.

U izjavi za Danas, Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka je rekla bi učestvovanje u ovakvim komisijama bilo “saučešništvo u ubistvu svega zdravog u ovom društvu”.

“Nikakva parlamentarna komisija ne može da bude opravdanje za ovakvo postupanje SNS-a. Relativizacija teme i navodna javna rasprava, po njihovim merilima, ne dolaze u obzir”, odlučno tvrdi Nestorović.

Taj poziv Ane Brnabić, Nestorović je nazvala „sramotnim potezom glavnih lobista Rio Tinta“ i dodala da Ekološki ustanak neće učestvovati u radu te komisije.

Hoće li opozicija pristati na poziv Ane Brnabić da učestvuje u skupštinskoj komisiji za litijum? 2
foto FoNet Milica Vučković

Potpredsednica Stranke Slobode i pravde Marinika Tepić je rekla da rešenje ovakve “uzavrele situacije” rastućeg nezadovoljstva građana ne može da bude nikakva komisija.

Tepić je rekla da je „uslov svih uslova“ posebna sednica Narodne Skupštine o rudarenju litijuma, na čemu, tvrdi ona, insistira cela opozicija.

„Bez ispunjena tog zahteva, ne može se govoriti ni o čemu drugom“, rekla je Tepić za Danas.

Hoće li opozicija pristati na poziv Ane Brnabić da učestvuje u skupštinskoj komisiji za litijum? 3
Foto: Lena Stevanović: Opozicioni poslanici u Skupštini

Istog stava je i predsednik Nove Demokratske stranke Miloš Jovanović koji je izjavio danas za portal Nova.rs da bi Ana Brnabić trebalo najpre da sazove sednicu o litijumu kako bi građani mogli da čuju o čemu se radi.

“Ne vidim dalje puno smisla u tom pozivu jer je celokupna opozicija jasno rekla da je za zabranu iskopavanja litijuma”, kaže Jovanović.

Kako tvrdi Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta, o kopanju litijuma je već odlučeno, a formiranje komisije bi smo služilo za manipulisanje javnosti.

On je za Danas rekao da formiranjem komisije žele da dovedu „plaćene eksperte“ da ubede druge da je projekat kopanja litijuma dobar.

Lazović podseća i na anketni odbor koji je formiran nakon majskih masovnih ubistava i sabotažu istih od strane vlasti.

Iz tih razloga, Lazović smatra, sada je kasno za komisiju.

Predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac, u izjavi za Danas objašnjava da komisija ne može da zameni “stručnu, političku i široku društvenu debatu kao što one ne mogu biti zamena za izjašnjavanje građana, već samo pomoć građanima da izraze svoju suverenu volju o tako važnom pitanju”.

“Iskustvo nam govori da je ovaj režim koristio komisije i režirane dijaloge da bi stvorio privid rasprave u društvu i privid odgovornog odnosa prema nekim važnim pitanjima kao što su izborni uslovi ili Kosovo”, kaže Lutovac.

On tvrdi da je iza te “magle bila stvarna namera da se izbegne bilo kakav stvarni dijalog ili rešavanje problema”.

Hoće li opozicija pristati na poziv Ane Brnabić da učestvuje u skupštinskoj komisiji za litijum? 4
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Zdravko Ponoš, predsednik stranke Srbija centar (Srce) smatra da vlast najavljivanjem komisije želi samo da nađe “saučesnika u svom nedelu” među opozicijom jer je prepoznala snažan negativan stav javnosti.

On smatra da je parlament Srbije potpuno obesmišljen i da bi zbog toga pre bilo kakve komisije, skupštna morala da se upristoji.

Drugim rečima, trebalo bi ”da se obavi parlamentarna debata u regularnim uslovima, da Vlada informiše Skupštinu šta je do sada radjeno oko litijuma.

Ukratko, kaže Ponoš, da položi račune.

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije sličnog je stava kao i Ponoš. On je za portal Nova.rs danas izjavio  da je ovaj predlog toj stranci potpuno neprihvatljiv.

“Ovim predlogom pokušavaju da nas uvuku u svoju prljavu igru i učine odgovornim za katastrofalan i koruptivan projekat, koji niko ko misli dobro ovom narodu ne želi“, tvrdi Novaković.

Iako član vanparlamentarnog pokreta Kreni-promeni, Savo Manojlović je danas takođe izjavio da je predlog za formiranje parlamentarne komisije za litijum samo pokušaj da se „prevarom građana ponovo spuste tenzije“.

On je, sa druge strane, skrenuo pažnju na narodnu inicijativu, čijim je „nestavljanjem na glasanje u roku od šest meseci prekršen Ustav“.

Do objavljivanja ovog teksta, iz Pokreta slobodnih građana nismo dobili odgovor na pitanje da li bi pristali da učestvuju u radu komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari