Hoće li se konačno videti glavni pregovarači Beograda i Prištine? 1foto FoNet/X miroslavlajcak

Glavni pregovarači Srbije i Kosova će naredne nedelje imati novu rundu susreta u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz izvora u Briselu.

Specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak, prema ovim izvorima, namerava da organizuje susret u četvrtak, 24. oktobra.

Plan evropske strane je da se razgovara o koracima dalje u primeni dogovora o putu ka normalizaciji odnosa, koji su lideri postigli u februaru 2023. u Briselu, kao i Aneks primene, koji je usaglašen u martu iste godine u Ohridu.

Ovi sporazumi nemaju potpis strana jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše dogovor sa Kosovom. Bez obzira na to, Evropska unija smatra da su dokumenti pravno obavezujući sa obe strane.

Bez obzira na neformalnu potvrdu da će glavni pregovarač Srbije Petar Petković i šef pregovaračke ekipe iz Kosova Besnik Bislimi (Bisljimi) doći u Brisel na zakazani datum, i dalje nema potvrde da će doći do zajedničkog, trilateralnog susreta strana, iako je to namera organizatora.

Poslednji put je Lajčak sazvao rundu dijaloga na nivou glavnih pregovarača 17. septembra.

Kako Bisljimi tako i Petković su tada imali odvojene susrete sa evropskim izaslanikom za dijalog, ali nije bilo zajedničkog susreta.

Dijalog Kosova i Srbije je u zastoju već više od godinu dana.

Lideri su u februaru 2023. godine postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. U martu iste godine je usaglašen Aneks primene.

Međutim, sporazumi nisu potpisani zbog odbijanja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Na svakom susretu lidera dominirale su tenzije. Oni su se poslednji put sastali 14. septembra 2023. Deset dana kasnije, dogodio se napad u Banjskoj, koji je dodatno zaoštrio odnose.

Glavni pregovarači su u poslednjih godinu dana u više navrata dolazili u Brisel, ali susreti nisu suštinski promenili situaciju.

Često se dešava da ne dođe do zajedničkog susreta i da runde se završe samo odvojenim razgovorima sa evropskom stranom.

Poslednji put kada su se oni zajedno sastali uz posredovanje EU je bilo 2. jula.

Radilo se o sastanku koji je održan nekoliko dana nakon dolaska lidera Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Albina (Aljbin) Kurtija, kada nije došlo do zajedničkog susreta jer je to odbio kosovski premijer.

Lideri Srbije i Kosova su se poslednji put sastali u okviru dijaloga, 14. septembra 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari