Hoće li Srbija uvesti sankcije Rusiji: Vučić igra na kartu prekida rata, ali Zapad ni tada neće smanjiti pritiske 1foto EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema nezvaničnim informacijama iz diplomatskih izvora, možda igra na kartu skorog prekida ratnih dejstava Rusije, što bi, prema njegovim očekivanjima, smanjilo pritisak po pitanju sankcija Moskvi.

S druge strane, među zapadnim diplomatama se, kako nezvanično saznajemo, ne planira smanjenje pritiska ni posle zaustavljanja rata.

Aleksandar Vučić u četvrtak je je u intervjuu za londonski Fajnenšl tajms rekao da Beograd neće „izabrati stranu“ uprkos pozivima EU da zemlje kandidati za članstvo usklade svoju spoljnu politiku sa Briselom uključujući sankcije Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

Uvođenje sankcija Rusiji za deo zainteresovane javnosti bilo je tačka od koje zavisi i sastav buduće vlade, pa se uveliko spekuliše da predstavnici zemlja Zapada pritiskaju Vučića da vladu sačini tako da u njoj nema pristalica i zastupnika ruskog interesa poput Dačičevog SPS, Vulina i Nenada Popovića, a da bude stranaka iz opozicije koje su okrenute evropskim integracijama.

U javnosti se spekulisalo i da će Vučić odugovlačiti sa formiranjem vlade upravo zbog sankcija koje bi trebale da budu prve na dnevnom redu te vlade, međutim, budući i da tehnička vlada može da uvede sankcije, odugovlačenje sa formiranjem vlade neće Vučića spasti od pritisaka.

Ipak Vučić poručuje da samo on zna ko će biti mandatar za sastav nove Vlade Srbije i da nema nikog drugog osim njega te da je njegova obaveza da sasluša i sve ostale, pa nije ni nemoguće da promeni svoj stav.

On je novinarima rekao da vladu neće sastavljati pod pritiskom bilo koje ambasade ili centra moći, aludirajući na pojedine napise u medijima „ko sme da bude ministar, a ko ne“ i da li o tome odlučuje Moskva ili Zapad.On je te tvrdnje nazvao „glupostima“.

Politikolog Mladen Mrdalj za Danas kaže da Vučić može da sastavlja vladu kako on hoće, tj. kako se dogovori sa kim, ali ta vlada mora zadovoljiti minimalna očekivanja Berlina ili Vašingtona u pogledu odnosa prema Rusiji.

– U protivnom će se naći na udaru sa Zapada. Sa druge strane, Vučićeva taktika do sada je bila da predstavlja situacije mnogo težim nego što su bile, ne bi li njegove odluke delovale mudrije i hrabrije. Setimo se epizode sa “teškom borbom” protiv članstva Kosova u Unesko-u, iako se znalo da vlasti na Kosovu nemaju šanse za to. I treće, sve i da mu amabsade kroje kadrovsku politiku, ni njemu ni njima nije u interesu da to priznaju. Suprotno takođe važi, čak i da mu ne kadriraju po vladi, nezadovoljnici i opozicija imaju razloga i povoda da tvrde da mu ambasade kroje vladu – zaključuje Mrdalj komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da samo on zna ko će biti mandatar i da na to ne utiču ambasade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari