Hodžaj: ZSO kad uđemo u UN, sve osim punopravnog članstva 1Foto: Printscreen KTV

Kosovski vicepremijer Enver Hodžaj rekao je za Gazeta Ekspres da će Priština dati pravni status Zajednici srpskih opština kad Kosovo postane član UN, prenosi B92.

On je istakao da je Kosovo nezavisna država i da nema povratka, kao i da veruje da će Kosovo jednog dana biti članica UN.

“Ne verujemo da će taj proces biti lak, pošto to potpuno zavisi od Srbije. Bilo kakav pokušaj da se podeli Kosovo i da ZSO bude pandan Republici Srpskoj u BiH je neprihvatljiv. To su dve različite situacije i dve različite realnosti“, rekao je Hodžaj, stoji na B92.

On je dodao i da je kosovska vlada pokrenula proces uspostavljanja radne grupe koja će se baviti izradom Statusa ZSO.

“Moje mišljenje je da se ZSO može uspostaviti u momentu kada Kosovo postane članica UN. Svaki unilateralan potez u vezi sa tim će samo oštetiti proces i stvoriti nepotrebna odlaganja“, istakao je Hodžaj, piše na B92.

Prema njegovim rečima, učešće međunarodnih partnera u medijaciji dijaloga Beograda i Prištine, kao i činjenica da ne žele da u EU uđu države sa starim problemima, su znak da će Kosovo dobiti mesto u UN.

“Za Kosovo je bilo kakva ponuda, osim punopravnog članstva u UN, neprihvatljiva i neodrživa“, zaključio je Hodžaj, stoji na B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari