Hojt Ji: Srbija da pokaže da podržava viziju EU, a ne Rusije 1Foto:Georgi Licovski/Epa

Savet SAD Srbiji je da „jasno stavi do znanja državama-članicama EU da je 100 posto posvećene prijemu“, Brajan Hojt Ji u danas objavljenom intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA-MPA.

On je naveo da je potrebno da Srbija pokaže da podržava “viziju EU, a ne Rusije“, prenosi Slobodna Evropa.

Zamoljen da objasni „kakvu je poruku želeo da pošalje srpskim vlastima“ svojim stavom koji je izneo tokom posete Srbiji da „Beograd ne može da sedi na dve stolice“, Ji je rekao da „podržavamo napore Srbije da se pridružimo Evropskoj uniji“.

„Naš savet u Srbiji (i drugim zemljama koje teže članstvu u EU) je da jasno stave na znanje državama-članicama EU da su 100% posvećene prijemu, a ne da ih rastržu eventualne dileme i suprotstavljeni interesi“, rekao je Ji.

On je precizirao da SAD ne traži od Srbije “da pokvari odnose sa Rusijom ili s bilo kojom drugom zemljom”.

“Međutim, Rusija gaji viziju Balkana koja se jasno razlikuje od vizije u Evropi (kao i naše). Srbija bi takođe trebalo da na delu i rečima pokaže da podržava viziju EU, a ne Rusije“ Neki koraci koje je učinila Srbija, podržavajući destabilizacione, agresivne stavove Rusije (uključujući nedavno glasanje protiv rezolucije UN o ruskoj okupaciji i pokušaju aneksije Krima), nisu kompatibilni s politikom EU. To znači da nisu u skladu sa evropskim aspiracijama Srbije“, precizirao je Ji.

Potom je ponovio da „SAD i njihovi evropski partneri podržavaju Srbiju ne samo na rečima, već kroz pomoć, trgovinu i investicije, što joj pomaže da postigne utvrdjeni cilj – prijem u EU. Taj stav nije nov, niti je to neki ostatak prethodne američke administracije, već je to sadašnja politika SAD“.

„To je ista poruka koju je Srbija i ranije čula iz Bele kuće i Stejt departmenta tokom nedavne posete potpredsednika  i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića“, rekao je Ji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari