Holandski ambasador u Beogradu Ron van Dartel poručio je da stav njegove zemlje prema daljem procesu evropskih integracija Srbije ostaje nepromenjen i da pre svega zavisi od dalje sudbine odbeglog haškog optuženika Ratka Mladića.

0206 Jasan stav: Ron van Dartel

– Stav Holandije je jasan. Zahtevamo punu saradnju Srbije s Haškim tribunalom, a ozbiljan dokaz te saradnje je izručenje Ratka Mladića tom sudu – rekao je Van Dartel, istakavši da se ta pozicija holandske vlade neće promeniti.

Ovim stavom su Holanđani još jednom odbacili mogućnost da se unutar EU ipak izgradi konsenzus o deblokadi Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom i bez hapšenja Ratka Mladića, čemu se predstavnici srpske vlade i dalje nadaju. Bez pune primene tog sporazuma, što je jedna od unapred definisanih faza koju svaka zemlja sa pretenzijama za ulazak u EU treba da prođe, evropski zvaničnici neće ni uzeti u razmatranje eventualnu kandidaturu Srbije za članstvo u Uniji.

Nakon najave šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da će zvanični Beograd najverovatnije do kraja godine podneti kandidaturu, švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt i britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort upozorili su da to ne bi trebalo raditi pre deblokade Prelaznog sporazuma.

Van Dartel nije mogao da kaže kada će ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen posetiti Srbiju, nakon što je početkom jula bila odložena njegova prva planirana poseta.

– Od tada smo u kontaktu s Vladom Srbije i razmatrali smo mogućnosti. Potrebno je da se ta poseta dobro pripremi i ne mogu da kažem tačno kada će do nje doći – rekao je Van Dartel novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari