Savet ministara Evropske unije nije u ponedeljak doneo odluku o odmrzavanju Privremenog sporazuma sa Srbijom, zbog neslaganja Holandije koja uslovljava „zeleno svetlo“ hapšenjem i izručenjem Ratka Mladića.

Na samoj raspravi o Srbiji, međutim, evropski komesar za proširenje Oli Ren založio se za odmrzavanje privremenog trgovinskog sporazuma. Šefovi diplomatije „dvadesetsedmorice“ su usvojili bez izmene nacrt zaključaka s sastanka u kojem ističu da „Srbija, sa svojim snažnim administrativnim kapacitetom, može da ubrza svoj napredak ka evropskim integracijama, uključujući da dobije status kandidata, čim budu ispunjeni neophodni uslovi“. Ministri pohvaljuju Srbiju zbog napretka u ostvarenju saradnje s Haškim tribunalom, ali smatraju da Beograd mora da „dopuni ovaj pozitivan napredak punom saradnjom“. Predsedavajući Saveta ministara EU, šef francuske diplomatije Bernar Kušner rekao je da Srbija ima sigurnu budućnost u Evropskoj uniji, ali da trenutno na tom putu stoji nekoliko problema, pre svega pitanje hapšenja Ratka Mladića. Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen izjavio je pred početak sastanka da se saradnja Srbije s Haškim tribunalom nije dovoljno poboljšala da bi Holandija promenila svoje protivljenje odmrzavanju Privremenog sporazuma. Uprkos stavu ostalih članica EU i Evropske komisije, Holandija i dalje smatra da će to biti moguće tek kad tužilac Haškog suda SeržBramerc označi saradnju Beograda s Haškim sudom kao „potpunu“, rekli su Beti izvori EU u Briselu.

Evropski komesar Ren i visoki predstavnik Havijer Solana su na ministarskom zasedanju pozdravili veoma konstruktivan pristup Srbije za razmeštaj Euleksa na Kosovu. Ren je naglasio da je „Srbija u velikoj meri bila konstruktivna i imala pozitivan pristup za rešenje oko razmeštanja Euleksa“, kao i u drugim pitanjima odnosa s EU.

 

Odmrzavanje

Evropski komesar Oli Ren založio se za odmrzavanje Privremenog sporazuma s Srbijom, smatrajući da je to način da se oda priznanje njenim naporima da ostvari saradnju s Haškim tribunalom. „Srbija je bila konstruktivna u radu na stabilnosti i bezbednosti u regionu i vlada sprovodi proevropsku reformsku agendu“, izjavio je Ren po okončanju sastanka. Ren je naglasio da, međutim, Ratko Mladići Goran Hadžić„moraju da budu privedeni pravdi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari