Premda srpski zvaničnici i deo javnosti očekuju da će Serž Bramerc, glavni tužilac Tribunala u Hagu, u predstojećem decembarskom izveštaju Savetu bezbednosti UN upotrebiti sintagmu „puna saradnja“, postaje izvesno da to neće biti slučaj. Sva je prilika da će Bramercov izveštaj biti pisan tehnokratskim jezikom i da se u njemu neće naći ništa što bi moglo da proizvede direktne političke posledice.

Ovo su saznanja do kojih je došao Danas o razgovorima iza strogo zatvorenih vrata koje su prošle sedmice u Beogradu imali glavni haški tužilac i ambasadori zemalja članica EU.

Krister Bringeus, ambasador Švedske, koja predsedava EU, potvrdio je za Danas da je taj sastanak održan i da je tema bila „saradnja srpskih vlasti i Tribunala u Hagu“. „Utisak koji sam stekao je da će Bramercov izveštaj biti pozitivan, ali kao najveći problem je ostalo hapšenje begunaca, tako da će u njemu biti naglašena neophodnost hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića“, naveo je Bringeus, koji nije mogao da govori o detaljima ovog sastanka.

Sudeći prema vestima koje stižu iz Brisela, Serž Bramerc je tokom susreta sa ambasadorima zemalja EU, pre odlaska iz srpske prestonice prošle nedelje, nedvosmisleno istakao da njegov izveštaj neće sadržati ocenu da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom, odnosno da taj dokument neće sadržati političke ocene koje bi direktno mogle da utiču na holandski stav o deblokadi Prelaznog trgovinskog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Srbiji preostaje da se nada da će onaj pozitivniji deo Bramercovog izveštaja biti dovoljan za promenu tvrdog stava Holandije, ali to je malo izvesno s obzirom na to da su tamošnji zvaničnici više puta ponovili da bi za njih najmerodavniji izraz „potpune saradnje“ bilo hapšenje i isporučenje Ratka Mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari