U delegaciji Odbora za evropske poslove Parlamenta Holandije, koja će u ponedeljak, 9. maja boraviti u zvaničnoj poseti Beogradu, biće i predstavnik Partije za slobodu, od čije podrške zavisi manjinska vlada u Hagu i koja se snažno protivi proširenju Evropske unije. Stranka kontroverznog Gerta Vildersa smatra da EU ne treba da se širi na Zapadni Balkan i zbog „principijelnih razloga“ jer, kako kaže, Unija je već prevelika, ali i zato što u Srbiji živi veliki broj muslimana.


Holandski parlamentarci će praktično „otvoriti sezonu“ poseta inostranih zvaničnika Beogradu koje će biti od velike važnosti za uspeh srpske kandidature za članstvo u EU do kraja godine. Već 10. i 11. maja dolazi nam glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, uoči pisanja junskog izveštaja o saradnji, a krajem meseca šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i komesar za proširenje Štefan File.

Hari van Bomel, zamenik predsednika Odbora za evropske poslove i poslanik Socijalističke partije Holandije, ističe za Danas da je PVV jedina stranka u toj zemlji koja je protiv evropske integracije Srbije i da stav Vildersove partije neće zavisiti od predstojećeg Bramercovog izveštaja o saradnji Beograda s tim sudom.

„Većina drugih stranaka iz Holandije će sačekati da glavni tužilac Bramerc predstavi svoj izveštaj, pa će tek onda doneti odluku da li Srbija treba da nastavi evropske integracije. Ipak, ukoliko Bramerc da pozitivnu ocenu, PVV neće moći da blokira Srbiju u dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, jer će svi ostali biti za davanje zelenog svetla“, ocenjuje Van Bomel.

Kako objašnjava, „da se predstavnici PVV pitaju, Bugarska i Rumunija bi bile izbačene iz EU, a ako bi Turska, u kojoj većinu čine muslimani, postala članica, onda bi Holandija trebalo da napusti Uniju“. „Činjenicu da na Balkanu žive i muslimani, PVV vidi kao problem, jer smatra da je islam fašistička politička ideologija, a ne religija. Prorok Muhamed se među pristalicama ove partije opisuje kao pedofil“, navodi Hari van Bomel.

Na pitanje Danasa šta se može očekivati od predstavnika PVV Luj Bontesa kada holandska delegacija poseti Beograd, naš sagovornik odgovara da će se, ukoliko uvredi islam i muslimane, on lično tome jasno usprotiviti, „a ako se bude ograničavao na primedbe u vezi s Haškim tribunalom i Evropskom unijom, imaćemo odgovarajuću raspravu“.

Van Bomel objašnjava da PVV šteti imidžu Holandije u inostranstvu, „jer nas sada svi gledaju kao verski netolerantne“. „Jedan od razloga za to je i činjenica da PVV predložio da naša zemlja uvede porez na žene koje nose zar. Ambasade Holandije u svetu konstantno pokušavaju da objasne da PVV nije deo vlade, već da je samo podržava“, zaključuje Hari van Bomel.

Nikola Jovanović, izvršni direktor Centra za novu politiku, ocenjuje za Danas da, ukoliko holandska delegacija i vlasti u Beogradu donesu zaključak da se puna saradnja Srbije s Haškim tribunalom može dokazati i drugim sredstvima, a ne samo hapšenjem Ratka Mladića, onda će to da „otvori vrata“ za pozitivnu odluku Evropske komisije i Evropskog saveta o srpskoj kandidaturi za članstvo. Jovanović ukazuje da je stvarno moguće da zvanični Beograd ne zna gde se nalazi Mladić i smatra da njegovo hapšenje ne bi trebalo da bude politički uslov koji bi onemogućio prihvatanje kandidature do kraja godine.

Glavna tema posete glavnog tužioca Serža Bramerca Beogradu iduće nedelje biće „nehapšenje“ Ratka Mladića i Gorana Hadžića. To je u Hagu izjavio Bramercov savetnik Frederik Svinen. Bramerc će se, po Svinenovoj najavi, 10. i 11. maja sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom Ivicom Dačićem i šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem. Zakazani su i razgovori s tužiocem Vladimirom Vukčevićem i operativnim timom za hapšenje begunaca. „Tema razgovora biće saradnja, a naročito nehapšenje begunaca“, rekao je Svinen novinarima u Hagu. Tokom ovog meseca, tužilac Bramerc poslaće SB UN izveštaj, koji će predstaviti 6. juna.

Regionalna turneja

Holandski parlamentarci boraviće na petodnevnoj turneji po Srbiji, Kosovu i Albaniji, kako bi se „na terenu“ upoznali s reformskim naporima tamošnjih vlasti u procesu evropske integracije. Delegacija dolazi u Beograd u nedelju uveče, ali će sve sastanke imati u ponedeljak, 9. maja. Sagovornici će im biti Slavica Đukić Dejanović, kolege iz Odbora za evropske integracije, Mirko Cvetković, Božidar Đelić i Vuk Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari