Hovenijer: Kosovo mora da formira ZSO, u skladu sa svojim Ustavom 1foto (BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/)

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je danas u Severnoj Mitrovici da Kosovo mora da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), te da ona mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

„Ne bi trebalo da to bude treći nivo vlasti, ZSO ne bi trebalo da ima izvršna ovlašćenja, jer ne želimo još jednu Republiku Srpsku, ne želimo nešto što bi negativno uticalo na funkcionisanje Kosova kao države“, rekao je Hovenier.

Izaslanici zapadnih zemalja i Evropske unije su 21. oktobra Kosovu i Srbiji predstavili nacrt statuta za formiranje ZSO, nakon čega su obe strane saopštile da je on prihvatljiv.

Hovenijer je kazao da se čuje puno kritika na račun ovog statuta a da bi, prema njegovoj oceni, fokus trebalo da bude na koracima napred, odnosno da se on prosledi Ustavnom sudu na procenu.

„Verujemo da bi trebalo da se brzo krene napred. Svi oni koji ističu važnost da Kosovo mora da se koordiniše sa SAD, Zapadom i Evropom, treba da imaju u vidu da je ovaj statut došao od prijatelja Kosova u Evropi i SAD“, rekao je Hovenier.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari