Hovenijer sa vladikom Teodosijem u Gračanici: Incident paljevine crkve u Prizrenu zabrinjavajuć, vlast da istraži 1Foto: Kossev

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer obeležio je Vaskrs posetom episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, iskoristivši priliku da sa njim razgovara o verskim slobodama, ali i da osudi incident u kojem je oštećena crkva u Prizrenu. Ovo je ujedno prva reakcija iz međunarodne zajednice.

„Čast mi je da se sastanem sa Episkopom Teodosijem na obeležavanju pravoslavnog Vaskrsa i razgovaramo o važnim temama“, naveo je Hovenijer na Tviteru.

Kako prenosi Kossev, govoreći o verskim slobodama Hovenijer je poručio da Ustav Kosova garantuje verska prava za sve građane Kosova, koji moraju biti slobodni da veruju bez smetnji ili diskriminacije.

Ovu priliku iskoristio je da osudi, kako ga je nazvao, zabrinjavajući incident paljevine srpske pravoslavne crkve Sv. Pantelejmona u Prizrenu za vreme Vaskršnjih praznika.

„Pozivam vlasti da u potpunosti istraže zločin i privedu počinioce pravdi“, poručio je Hovenijer.

O slučaju koji se dogodio kasno sinoć prva je izvestila Kosovska policija, navodeći da im je prijavljeno da su nepoznate osobe pokušale da zapale ulazna vrata crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu, te da je požar ugašen.

Veće štete, kako je navela policija, nema, a njihovi službenici su po dolasku na lice mesta utvrdili da miriše na benzin, te da se radi o plastičnoj flaši koja je izgorela.

Eparhija raško-prizrenska potom se oglasila sa navodima da se zapravo radi o Molotovljevom koktelu, a da je požar ugasio slučajni prolaznik. I Eparhija je osudila ovaj incident poručivši da „pokazuje da baština na SPC na KiM nije bezbedna“, te da „ima onih koji žele da unište hrišćansko pravoslavno nasleđe na KiM“.

Sa sličnim navodima, premda tvrdeći da je na crkvu bačena eksplozivna naprava prethodno se oglasila i Kancelarija za KiM, optuživši Prištinu da politikom neosuđivanja, nehapšenja i neprocesuiranja počinioca ovih dela daju vetar u leđa huliganima da još agresivnije i jače udare na Srbe.

Ovim povodom oglasila se i Srpska lista poručivši da je ovaj slučaj „dokaz netrpeljivosti sa kojom se suočava srpski narod“.

Sličnu poruku imalo je i srpsko ministarstvo kulture, koje je ujedno, kao i Srpska lista, zatražilo reakciju međunarodnih organizacija i institucija.

Crkva Svetog Pantelejmona iz 14. veka nalazi se na listi srušenih, odnosno zapaljenih crkava i manastira tokom Martovskog pogroma 2004. godine, na šta je podsetila i Srpska lista.

Društvo „Sveti Arhangeli“ saopštilo je početkom 2021. godine da je Odbor za obnovu ove crkve zahvaljujući prilozima i prikupljenom novcu, okončao radove na obnovi ove svetinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari