Hovenijer: Zabrinuti smo zbog nekih odluka Vlade Kosova 1Foto: Ambasada SAD, zvanična fotografija

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je danas u Đakovici da su SAD sa narodom Kosova ali da su oni i drugi međunarodni predstavnici na Kosovu, saveznici Kosova, zabrinuti zbog nekih odluka Vlade Kosova.

Hovenijer je rekao je da je nakon usvajanja Zakona o Tužilačkom savetu Kosova (TSK) i Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije (NKM) razgovarao sa vladinim zvaničnicima i naglasio da Vlada mora da se pobrine da zakoni budu u skladu sa evropskim normama.

„Posvećenost SAD narodu Kosova je jaka i gvozdena kao i uvek. To je i razlog zašto sam ovde i sastajem se sa predstavnicima zajednica da omogućim ono što vlada može više da uradi. Bili smo sa narodom Kosova, mi smo uz narod Kosova i bićemo sa narodom Kosova“, kazao je on na konferenciji za novinare nakon sastanka sa gradonačelnikom Đakovice Ardianom Đinijem.

Ponovio je da je imao priliku da razgovara sa vladinim zvaničnicima o dva zakona koji su usvojeni na sednici kosovsog parlamenta 11. jula.

„Razumem da postoje jaka osećanja oko toga da li su zakoni u skladu sa evropskim normama ili ne. Savet je da se pobrinemo da bilo koji zakon bude u skladu sa evropskim normama, jer mi naravno mislimo da Kosovo treba da bude član EU“, dodao je Hovenijer.

Predstavnici opozicije, Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova su najavili da će Ustavnom sudu uputiti na ocenu ustavnosti Zakon o Tužilačkom savetu i Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije.

Ti su zakoni izglasani samo glasovima vladajuće koalicije, dok je opozicija napustila sednicu.

Primedbe na sadržaj ovih zakona su odmah po njihovom usvajanju javno dali i kancelarije EU na Kosovu, OEBS, Savet Evrope i organizacije civilnog društva na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari