Hrvatska: Procena pravog trenutka za susret 1Foto: EPA/ANTONIO BAT /arhiva

Vlada Hrvatske je reagovala vrlo čvrsto na postupke srpske strane i retoriku visokih zvaničnika Srbije i u toj perspektivi gleda i procenu pravog trenutka za susrete visokih zvaničnika, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske.

U saopštenju, povodom poziva koji je predsednica Kolinde Grabar Kitarović uputila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, se navodi da su odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije složeni, i da je upravo zbog toga i u želji da se otvorena pitanja rešavaju Vlada RH u stalnom dijalogu sa srpskom stranom.

Podseća se da je juče i danas u Beogradu i Bačkom Monoštoru u toku sednica Međuvladinog mešovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije i da je to prvi sastanak Odbora posle više od tri godine.

Isto tako, početkom februara u Zagrebu će se održati novi sastanak koordinatora za rešavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije, a za početak marta se priprema i sastanak Zajedničkog odbora za sprovođenje i podsticanje privredne saradnje između RH i RS.

Hrvatsko Ministarstvo napominje da,“nažalost, istrajnosti hrvatske strane u rešavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srpske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. godine u UN“.

„Vlada Hrvatske je reagovala je vrlo čvrsto na takve postupke srpske strane i retoriku visokih zvaničnika RS. U toj perspektivi gledamo i procenu pravog trenutka za susrete visokih zvaničnika, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari