Hrvatski demokratski forum pita šta Žigmanov traži kod Vučića 1Hrvatski demokratski forum, Jasna Vojnic Foto: BETA/DRAGAN GOJIC/DS)

Hrvatski demokratski forum (HDF) sa sedištem u Subotici, saopštio je danas da je „s čuđenjem“ primio vest da je Tomislav Žigmanov bio član delegacije Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) koja se danas sastala s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

HDF u saopštenju piše da se više od decenije zalaže za „uspostavljanje korektnih i korisnih odnosa sa institucijama Republike Srbije“ i „u tom smislu pozdravlja razgovore“ HNV „s državnim strukturama“.

Međutim HDF piše da je neprihvatljivo da u tim razgovorima učestvuju „osobe koje ne predstavljaju nikog, koje nikad na izborima nisu zatražile podršku hrvatske zajednice i koje unutar hrvatske zajednice sprovode interese drugih, a ne Hrvata koji žive u Srbiji“.

„Tomislav Žigmanov je na nedavno završenim izborima hrvatsku zajednicu pokušao usmjeriti prema strankama koje nikakve veze s Hrvatima nemaju i tu je propao jer ga Hrvati nisu slijedili. U tom smislu HDF postavlja pitanje predsjednici HNV-a: Tko je, kada, temeljem kojeg dokumenta, uz čiju suglasnost i s kojim razlogom ugurao Žigmanova u delegaciju za razgovore s predsjednikom Aleksandrom Vučićem?“, piše u saopštenju HDF.

HDF piše da je „loša uloga Žigmanova u hrvatskoj zajednici svima već odavno poznata“, a njegovo „uplitanje u poslove zajednice, posebno u poslove HNV čiji nije član, deluje zabrinjavajuće“, te Hrvati od takve politike i u buduće mogu očekivati samo štetne posledice.

Delegacija Hrvatskog nacionalnog saveta (HNV) u Srbiji, predvođena predsednicom Jasnom Vojnić, sastala se danas u Beogradu s Vučićem da bi, kako je saopštilo HNV, „iskazali zahvalnost predsedniku Srbije za izdvojena sredstva za otkup dela rodne kuće bana Josipa Jelačića“ i razgovarali „o otvorenim pitanjima i izazovima sa kojima se suočava“ hrvatska manjina u Srbiji.

Ta pitanja su prostor za HNV u Beogradu, Hrvatski školski centar, „vidljivost hrvatske zajednice“, rekla je Vojnić i ocenila da je razgovor s Vučićem bio „u izuzetno pozitivnoj atmosferi, upravo onakoj kakva je i pokrenuta iz Hrvatske prema tamošnjim Srbima“.

Zahtev HNV je da hrvatska zajednica bude aktivno uključena u proces donošenja odluka u Srbiji, uz garantovani skupštinski mandat na republičkom i pokrajinskom nivou.

Krajem jula, kada se delegacija HNV sastala s predsednikom Vlade Vojvodine, Igorom Mirovićem, rečeno je da će rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu biti svečano otvorena 16. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari