Hrvatski Zeleni podržali Srbiju u borbi protiv iskopavanja litijuma 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Hrvatska partija Možemo, članica Evropskih Zelenih, uputila je podršku građanima Srbije u borbi protiv eksploatacije litijuma u dolini Jadra, saopštio je Zeleno-levi front partner Možemo.

Možemo na Fejbuku, povodom masovnih građanskih protesta protiv eksploatacije litijuma u Srbiji, navodi da se kao evroparlamentarna stranka oštro protivi tom projektu te da će kroz Evropski parlament upozoravati na sve moguće štetne posledice trenutnog dogovora oko eksploatacije litijuma u Srbiji.

“Način na koji se pokušava eksploatisati litijum u Srbiji pogoduje velikim korporacijama, a lokalnom stanovništvu ostavlja nemjerljivu štetu za životnu sredinu i zato je nama neprihvatljiv“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Možemo kroz rad u Europskom parlamentu podržavati sva nastojanja građana u Hrvatskoj, regionu i Europi koji se bore za očuvanje životnog prostora i okoline.

„Ovim putem izražavamo podršku građanima Srbije koji se protive projektu eksploatacije litijuma“, piše Možemo.

ZLF konstatuje da podrška dolazi u pravom trenutku, i govori da nisu svi u EU za to da se sprovode ovi jako štetni projekti po lokalno stanovništvo.

„Srbija na međunarodnom planu ima partnere sa kojima deli borbu za zdravu životnu sredinu. Zeleno-levi front će učiniti sve da okupi što više međunarodnih glasova podrške za zašttu životne sredine u Srbiji i zaustavljanje štetnih projekata Rio Tinta”, navodi Radomir Lazović kopredsednik Zeleno-levog fronta u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari