Hteo sam da prošetam Trgom bana Jelačića 1Foto: Fonet AP

Lider SRS Vojislav Šešelj ocenio je da žalba predstavnika Haškog tribunala na njegovu oslobađajuću presudu teško da može dovesti do nekog rezultata. „Valjda će se žaliti ali nemaju nikave argumente, prema tome teško da nešto mogu postići“, rekao je on za televiziju N1. On je najavio da će podneti žalbu protiv Hrvatske zbog zabrane ulaska u tu zemlju.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } „Žaliću se njihovoj višoj instanci, da li je to Upravni sud ili kako se već zove ta instanca saznaću uskoro… planirao sam da odem u Zagreb i da prošetam Trgom bana Jelačića, da odem u gradsku kafanu, razgledam knjižare…“, rekao je Šešelj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske juče je zabranilo Šešelju ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka, a premijer Tihomir Orešković je izjavio da će lider radikala biti uhapšen ako dođe u Hrvatsku. Portparolka policije Helena Biočić izjavila je da je ta odluka u skladu sa Zakonom o strancima koji predviđa mogućnost da se strancu odbije ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka Hrvatske, nacionalne sigurnosti ili javnog zdravlja.

Presuda Haškog tribunala s pravnog aspekta bila je jedina moguća. Posle toliko presuda nevino optuženim Srbima pred Haškim tribunalom pojavila su se dvojica časnih i poštenih sudija – Žan Klod Antoaneti iz Francuske i Mandiaje Niang iz Senegala koji su pokazali profesionalizam, ali i da su čast i obraz iznad svakog političkog pritiska. Da su mi sudile sudije koje su presudile u slučaju Radovana Karadžića sigurno bih dobio između 70 i 80 godina. Možda sam mogao bar malo da dobijem da ne besne srpski neprijatelji i oni koju su antisrpski nastrojeni – rekao je juče na redovnoj konferenciji za novinare Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke , dodajući da je od početka znao da mu nijedan zločin ne mogu dokazati.

Na početku konferencije upitao je novinare zašto su danas došli u ovolikom broju, aludirajući na to da li se desilo nešto važno, i u šali dodao da je trebalo i ulaznice da naplaćuju.

Šešelj je izrazio žaljenje što njegovi, kako je naveo, bliski prijatelji, Milan Martić, general Zdravko Tolimir, Radovan Karadžić i mnogi drugi nisu imali u sudskom veću časne i poštene sudije, navodeći da bi i oni u tom slučaju bili oslobođeni.

– Moj stav prema Haškom tribunalu kao antisrpskom sudu i instrumentu novog svetskog poretka nije se ni za dlaku promenio – rekao je Šešelj i istakao da se ne oseća krivim ni za šta.

Na pitanje novinara da li će sada ideja „velike Srbije“ umreti, s obziom na to da je u sudskom postupku rekao da što bude veća kazna to će ideja biti jača, Šešelj je odgovorio da je to logično pitanje, ali da je ideja „velike Srbije“ snažna i bez njega.

– Svojim političkim angažovanjem delićem sam doprineo toj ideji, ali ona je besmrtna – rekao je Šešelj.

Upitan da li će tužiti Haški tribunal za odštetu, Šešelj je rekao da je potrebno sačekati da se vidi da li će tužilaštvo podneti žalbu i podsetio da je još 2012. podneo odštetni zahtev, kojim od Tribunala zahteva 12 miliona evra.

– Taj zahtev bi sad mogao da bude povećan na 14 miliona, kako bih nadoknadio psihičku patnju za vreme dok sam, četiri godine, čekao presudu i strepeo od nje – naveo je Šešelj, dodajući da ne namerava da tuži i državu Srbiju. Lider radikala naveo je i da je rano da govori na šta će taj novac biti potrošen, ali da će veliki deo otići SRS i u humanitarne i dobrotvorne svrhe.

– Najviše bih voleo da doniram novac Srpskoj književnoj zadruzi, Matici srpskoj i voleo bih da finansiram štampanje celokupne srpske književnosti do Vuka Karadžića. Deo novca daću i Dragici Nikolić. Znam da je čežnjivo gledala tašnu vojvotkinje od Kornvola i zato ću joj malo potpomoći Fondaciju – rekao je Šešelj.

Komentarišući haške optužnice protiv troje njegovih najbližih saradnika, zbog nepoštovanja suda i pritiska na svedoke, Šešelj je rekao da njegovom oslobađajućom presudom pada u vodu optužnica protiv njih.

– Ova presuda diskvalifikuje presude protiv njih i ne pada im na pamet da dobrovoljno odu u Hag, a mi ćemo ih braniti svim civilizovanim sredstvima – rekao je lider radikala, dodajući da ga ne zanimaju reakcije hrvatske javnosti i političara. On je hrvatske susede upozorio da ne budu dovoljno oštri prema njemu.

– Ako reakcije iz Zagreba i Sarajeva budu bezobraznije nego što je to podnošljivo, moraće da se plaše moje reakcije. Prošli put kad su krenuli đonom protiv mene, 2014. godine, promenio sam im celu kadrovsku strukturu. Oterao sam Josipovića, pa Milanovića, a na vlast sam doveo moju dragu Kolindicu. Sad čekam da me Kolindica pozove u zvaničnu posetu – rekao je Šešelj.

Upitan da li bi oslobađajuća presuda mogla da doprinese boljem izbornom rezultatu SRS, Šešelj je odgovorio da će videti, ali je ponovio očekivanje da će na izborima osvojiti između 20 i 25 odsto glasova.

– Ali najviše bismo voleli da dobijemo više od naprednjaka – rekao je Šešelj. Upitan da li će posle presude biti prihvatljiviji širem broju ljudi u Srbiji, Šešelj je odgovorio – „već sam bio prihvatljiv“.

Teško do odštete

Sudeći po dosadašnjoj praksi, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj teško da može da računa na odštetu za oko 12 godina pritvora u Sheveningenu, sve i ako nakon žalbenog postupka bude pravosnažno oslobođen. Savet bezbednosti UN ni svim njegovim prethodnicima koji su oslobođeni nije priznao pravo na naknadu, sa obrazloženjem da UN ne isplaćuje odštetu. Odštetu nisu uspeli da dobiju ni Miroslav Radić, Milan Milutinović, Momčilo Perišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari