I Abdidžiku (DSK) odbio poziv predsednice Kosova za sastanak sa liderima parlamentarih partija 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je posle lidera Demokratske partije Kosova (DPK) Memljija Krasnićija odbio da prihvati poziv predsednice Kosova Vjose Osmani za sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka.

On je u odgovoru na poziv kosovske predsednice rekao da lider ABK Ramuš Haradinaj, koji je incirao sastanak, nije unapred konsultovao ni DSK ni njega kao predsednika o potrebi zajedničkog sastanka institucija zemlje i opozicionih partija.

„Zbog toga nismo imali priliku da iznesemo svoje stavove, iako parlamentarne stranke imaju redovnu komunikaciju u okviru Skupštine Republike Kosovo o bilo kojoj drugoj temi“, navodi se u pismu.

Lider DSK je kritikovao pristup premijera Aljbina Kurtija prema SAD i EU.

„Demokratski savez Kosova sa velikom zabrinutošću prati najnovija politička dešavanja u zemlji, posebno neodgovoran pristup premijera Kosova u odnosu na naše saveznike, SAD, EU i NATO. Njegov konfliktni pristup, nekoordinisano delovanje i diplomatska i strateška neodgovornost ugrozili su suverenitet Republike Kosovo“, navodi se u pismu.

Dodaje se da DSK ne može ni da prihvati niti da toleriše takav sukob Kosova sa saveznicima.

„Ono što Demokratski savez Kosova traži i očekuje u ovom trenutku je jasno i kritičko pozicioniranje premijera prema populizmu, koji konfrontaciju sa saveznicima pretvara u uzrok unutrašnjeg političkog ponašanja, sa dugoročnim posledicama po suverenitet zemlje i za naš međunarodni položaj. U ovoj konfrontaciji, pozicija predsednika je od vitalnog značaja, u skladu sa našom slavnom istorijom, u skladu sa neprikosnovenim ustavnim obavezama, u skladu sa uverenjima naroda Kosova“, navodi se u pismu.

Abdidžiku je rekao da takvo pozicioniranje predsednice Osmani nisu videli do sada.

„Nažalost, ovo pozicioniranje sa vaše strane još nismo videli, a u sadašnjim okolnostima, Kosovu nije potreban srednji glas, već jasan glas, koji šalje poruku samo u jednom pravcu, evroatlantskom, u bliskoj saradnji sa našim saveznicima, u uspešnom suočavanju sa agresivnim ciljevima Srbije“, dodaje se u pismu.

Rekao je da će kao lider DSK biti spreman da se sretne sa Osmani.

„Nekom drugom prilikom, ako kao jedini cilj budemo imali jasnu i javnu artikulaciju bezrezervne podrške evroatlantskoj težnji naših institucija i odbijanja sukobljenih politika i izolacije Vlade Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari