I britanski ambasador podržao rudnik litijuma u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Svako rudarenje sa sobom nosi rizik, pa tako i rudarenje litijumom, ali je isto tako moguće i upravljati tim rizicima koji su pre svega ekološki, rekao je za Euronjuz Srbija ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson.

Edvard Ferguson je napomenuo i da je Velika Britanija u procesu otvaranja svog prvog rudnika litijuma u Kornvolu, koji je, kako je objasnio, jedan od najlepših i najživopisnijih krajeva jugozapadne Engleske.

Dodao je da je litijum ključ svake buduće ekonomije kao i da je ovo šansa za Srbiju, ali i da uz sve to je važno da se ljudima objasni da je reč o jednom komplikovanom projektu koji zahteva još dosta posla i ulaganja, kao i da nije jedini u Evropi.

„Apsolutno je moguće vaditi litijum na ekološki bezbedan način. Postoje takvi projekti i u Nemačkoj, i u Francuskoj, i u Španiji, i u Portugalu, i u Finskoj. Međutim, prednost Srbije je u tome da ima jedan od najnaprednijih projekata“, rekao je Edvard Ferguson za Euronjuz.

Podsetimo, 19. jula u Beogradu, u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca, potpisan je u Beogradu predugovor (memorandum) o održivim sirovinama između Evropske unije i Srbije. Nekoliko dana ranije, na osnovu odluke Ustavnog suda, Vlada Srbije je vratila na snagu raniji projekat Jadar, kojim kompanija Rio tinto može da otvori rudnik litijuma kod Loznice. Rudaranje litijuma podržao je i američki ambasador Kristofer Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari