Sve toplane u Beogradu su u funkciji i rade normalno bez problema, kao i u Šapcu, Leskovcu, Pirotu, Nišu i drugim gradovima širom Srbije. U Sremskoj Mitrovici bez grejanja je 4.200 domaćinstava priključenih na gas. U Čačku je 400 stanova ponovo ostalo bez grejanja jer je, kako je saopšteno, prekinuta isporuka široke potrošnje gasa koji je stigao juče oko 5 časova.

U Suboticu stiže po hiljadu kubika gasa na sat. Međutim, prema rečima Šandora Kelera, rukovodioca razvojno-teničkog sektora Suboticagasa, to nije dovoljno. Gradonačelnik Inđije Goran Ješićizjavio je juče da 37.000 građana u toj opštini nema grejanje, jer su individualni potrošači gasa i upozorio da je situacija „alarmantna“.

 

BEOGRAD: Sve toplane rade normalno

Sve toplane u Beogradu su u funkciji i rade normalno bez problema, rečeno je juče agenciji Beta u Beogradskim elektranama. Kotlarnica u Banovcima koja nije mogla da pređe na mazut, juče je oko 14.30 dobila gas i krenula je sa proizvodnjom toplotne energije, pa je rešen problem grejanja oko 1.000 stanovnika tog prigradskog naselja. Toplana Medakovićkoja je radila sa nešto nižim režimom od ostalih toplana počela je da radi normalno, dodali su u Beogradskim elektranama. R. D.

Vojvođani prebrodili ledenu noć

Zahvaljujući dodatnim količinama gasa iz Mađarske i Nemačke u više od stotinu hiljada domova u Vojvodini ponovo je toplo. Toplane u Novom Sadu, Petrovaradinu i Sremskim Karlovcima u pogonu su većod prekjuče popodne, pa je ugrejano više od 25.000 stanova. Juče popodne normalizovano je i snabdevanje gasom za oko 180.000 vojvođanskih domaćinstava. Prema najavama Krizne grupe Izvršnog veća Vojvodine za praćenje situacije u vezi sa snabdevanjem energijom u toku prošle noći grejanje je trebalo da dobije cela pokrajina. R. B.

LESKOVAC: Radijatori će biti topli cele zime

Proteklih dana, kada u mnogim delovima Srbije nije bilo grejanja, Leskovačko JKP „Toplana“ je uredno snabdevalo toplotnom energijom privatne poslovne objekte, škole i druge ustanove, kao i 4.500 domaćinstava. Po rečima direktora Toplane“ Miomira Jovanovića u ovom trenutku na skladištu ima oko 2.000 tona uglja. D. K.

SREMSKA MITROVICA: Bez grejanja 4.200 korisnika

Najveći problem u Sremskoj Mitrovici trenutno je kako zagrejati 4.200 domaćinstava priključenih na gas. Lokalni distributer Srem-gas u iščekivanju ovog energenta formirao je 16 ekipa koje će da deblokiraju setove i omoguće što bržu isporuku gasa. Na sednici Kriznog štaba gradonačelnik Branislav Nedimovićnaglasio je da za sada građani koji imaju grejanje na daljinski sistem nisu ugroženi. J. Z.

ŠABAC: Dovoljno mazuta

Sve četiri šabačke toplane rade 24 sata neprekidno i redovno isporučuju toplotnu energiju za 6.700 domaćinstava i 500 pravnih lica. Mazuta ima dovoljno, a kada se isporuka gasa stabilizuje i one će preći na redovan način isporuke toplotne energije. D. E.

NIŠ: Počela isključenja dužnika

Snabdevanje električnom energijom u Nišu obavlja se bez problema, iako je sistem prenapregnut. Daljinsko grejanje funkcioniše normalno, ali je Gradska toplana juče započela isključenje dužnika i najavila poskupljenje usluga. Direktorka Gradske toplane Niš Gorica Mitićnegirala je za Danas da aktuelni zahtev za poskupljenjem ima bilo kakve veze sa prelaskom rada ove toplane na mazut usled energetske krize. Nezvanični izvori Danasa prethodno su kazali da Gradska toplana zahteva poskupljenje, uz obrazloženje da cene nisu podignute duže od godinu dana, a da „prelazak sa gasa na mazut dodatno poskupljuje usluge, jer je mazut skuplji energent“. Z. M.

ČAČAK: Prekinuta isporuka gasa

Bez grejanja je u Čačku ponovo ostalo 400 stanova jer je, kako je saopšteno, prekinuta isporuka široke potrošnje gasa koji je stigao juče ujutro. Direktor Javnog komunalnog preduzeća za grejanje Petar Domanovićrekao je agenciji Beta da je bez grejanja ostalo i još 4.000 domaćinstva koja se greju na gas. Beta

SUBOTICA: Čeka se odobrenje NIS-a

U Suboticu stiže po hiljadu kubika gasa na sat. Međutim, prema rečima Šandora Kelera, rukovodioca razvojno teničkog sektora Suboticagasa, to nije dovoljno. „Očekujemo da u toku dana stigne pismeno odobrenje od NIS-a za veće količine. Tada se može pričati o snabdevanju grada gasom“, rekao je Keler. Suboticagas je ovaj energent pustio najurgentnijim potrošačima. Međutim, mnogi individualni potrošači pokušali su da se i sami priključe na sistem. To je dovelo do toga da u stvari nikome nije bilo dovoljno za grejanje, pa je Suboticagas odlučio da se isključi čitav prsten. V. L.

JAGODINA: Ponovo topli radijatori

Najveća gradska toplana Nova fabrika u Jagodini, posle jednodnevnog zastoja, počela je sa radom u noći između četvrtka i petka. Sa radom su počele i toplane opšte bolnice u Jagodini i Sarina međa. U kontinuitetu, kako gas bude pristizao, biće uključivani i drugi potrošači. S. A.

PANČEVO: Stanovi se greju

Stanovi u Pančevu su od juče ujutro ponovo topli. Gas iz Mađarske počeo je da stiže preksinoćoko 22.00, pa su toplane počele da rade i sistem funkcioniše bez problema, saopšteno je iz preduzeća Grejanje Pančevo. Gas još uvek nije stigao u domaćinstva, jer se očekuje isporuka iz Nemačke. N. Ž.

INĐIJA: Situacija alarmantna

Gradonačelnik Inđije Goran Ješićizjavio je juče da 37.000 individualnih potrošača u toj opštini nema grejanje i upozorio da je situacija „alarmantna“. On je naveo da se u Inđiji siromašni „greju na rerne“, jer nemaju novca ni za kakav drugi način grejanja. Beta

VRANJE: „Alfa plam“ neće povećavati cene proizvoda

U Vranju štednjaci na čvrsto i tečno gorivo iz proizvodnog programa „Alfa plama“ neće do daljnjeg poskupeti, potvrdio je za Danas generalni direktor tog preduzeća Velin Ilić. On je rekao da „Alfa plam“ u svojim prodajnim objektima od Vranja do Subotice ima dovoljno proizvoda na lageru. V. R.

PIROT: Bez problema

Direktor Javnog preduzeća „Gradska toplana“ u Pirotu Radovan Nikolićizjavio je da u ovom gradu nema problema sa daljinskim grejanjem i „da u prvom naletu nisu osetili krizu izazvanu prekidom isporuke gasa Srbiji“. Nikolićje istakao da je ova toplana uspela da očuva energetsku stabilnost i da grejni dan traje 16 sati. Z. P.

ZRENJANIN: Stiglo grejanje, ali i restikcije struje

Prve količine prirodnog gasa pristigle su u grejni sistem zrenjaninskih potrošača juče u 15 časova, tako da su individualni korisnici počeli da zagrevaju svoja domaćinstva. Ipak, ovoj vesti malo ko se obradovao u Zrenjaninu, jer je u isto vreme stigla informacija da počinju isključenja potrošača sa elektromreže. Prvi na udaru našli su se stanovnici mnogoljudnog naselja Bagljaš, nakon čega će bez struje ostati stanari naselja Duvanika. Restrikcije struje u preduzeću Elektrovojvodina pravdaju radovima na mreži, ali je po svoj prilici rečo dvočasovnim prekidima snabdevanja potrošača ovim energentom kako bi se sačuvao preopterećeni sistem. Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajićrekao je juče da u mnogim ustanovama socijalne zaštite u Vojvodini nije moguće preći na alternativno gorivo. Nakon obilaska domova starih u Zrenjaninu, Kikindi, Novom Bečeju, Vršcu i Sremskoj Kamenici, on je istakao da situacija nije laka, ali da se mnogi građani sami snalaze. M. P.

NOVI PAZAR: Protest ispred Gradske toplane

Stanari iz stanbenog bloka u naselju Lug u Novom Pazaru, nezadovoljni kvalitetom grejanja u poslednjih pet dana, protestovali su juče ispred upravne zgrade Gradske toplane. Zahtevali su da se poboljša kvalitet grejanja, jer dodatna grejna tela nisu dovoljna da im zagreju stanove. U Gradskoj toplani objašnjavaju da su njihovi kotlovi projektovani za korišćenje druge vrste uglja i da to što je stiglo je samo zamena „do početka sledeće nedelje kada stiže kameni ugalj iz Rusije“. S. N.

KRAGUJEVAC: Danas normalizacija pritiska

Gas je juče kasno po podne počeo da stiže i u kragujevačka domaćinstva. Podsetimo da je u minula dva dana bez grejanja bilo oko 7.000 domaćinstava priključenih na gasovod, kao i veći broj stanova u stambenim objektima u Bloku Avala na Aerodromu i ulicama Magličkoj i Ilindenskoj u naselju Bagremar. Prema proceni stručnjaka pritisak u gasovodima trebalo bi da bude stabilizovan danas pre podne. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari