I kosmonaute bi poslao da tuku građane: Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi da je za 12 godina imao četiri godine i osam meseci protestnih šetnji kroz Beograd 1foto FoNet Marko Dragoslavić foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povremeno hoće da se predstavi kao neko ko poštuje pravo na protest pa se tokom njegove vladavine non-stop protestovalo. Ali je zapravo autokrata.

Kaže protestujte koliko hoćete ništa vam neću raditi, samo ću kontrolisati medije, ogaditi politiku i političare, samo ću vas vređati, zloupotrebljavati policiju, službe i druge državne institucije, upravljati sudstvom i tužilaštvom, pokrasti izbore, i ako vas bude pet miliona neću ništa ispuniti, a vi šetajte. Bukvalno nam govori da smo budale, da će nas gaziti i ne ostavlja nikakvog prostora za kompromis.

Slobodna i nezavisna Srbija je najveća pretnja po njegov režim i svevlašće i ne postoji stvar koju on neće uraditi, ali on potcenjuje slobodarsku tradiciju našeg naroda i spremnost građana da u širokom frontu odbrane ovu zemlju od njegovih pogubnih planova iza kojih stoji samo lični ekonomski interes.

To kažu sagovonici Danasa komentarišući Vučićevu izjavu novnarima tokom obilaska radova na dečjoj klinici Tiršova 2, da je u prethodnih 12 godina imao oko četiri godine i osam meseci protestnih šetnji kroz Beograd.

Srđan Marković, jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“, podseća da Vučić konstantno pravi od sebe žrtvu.

I kosmonaute bi poslao da tuku građane: Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi da je za 12 godina imao četiri godine i osam meseci protestnih šetnji kroz Beograd 2
Marković Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

– Kako je on taj koji kaže, moraćete da me ubijete da bi se nešto promenilo pa onda kuka kako neko hoće da ga ubije, iako niko nije toliko glup i lud. Tako on konstantno i poziva na radikalizaciju protesta. Kaže protestujte koliko hoćete, toliko godina već stalno protestujete i ništa, ništa vam neću raditi, samo ću kontrolisati medije, ogaditi politiku i političare, samo ću vas vređati, izmišljati kako radite za strane službe i pretiti vam, zloupotrebljavati policiju, službe i druge državne institucije, upravljati sudstvom i tužilaštvom, samo ću pokrasti izbore, i ako vas bude pet miliona neću ništa ispuniti, a vi šetajte. Bukvalno nam govori da smo budale, da će nas gaziti i ne ostavlja nikakvog prostora za kompromis, a onda se žali kako neko planira da ga ruši na ulici – kaže on za Danas.

Prema njegovim rečima, sigurno je da ga ulica plaši.

– Verujte mi, da ako bude bilo volje među građanima za pravom radikalizacijom uspeh je zagarantovan. Zamislite onoliki broj građana koji je bio prošlo leto na ulicama, kako bar nedelju dana svaki dan i noć za redom blokira Mostar, raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša, Slaviju, Brankov, Pančevački i Pupinov most, gde ljudi kampuju oko državnih institucija oko Kralja Milana i Nemanjine. Pa ne da bi odustao od Rio Tinta, proterao bi i njih i druge kompanije pa bi nestao sa lica zemlje kao Gruevski, ne bi znali u koju mišiju rupu se zavukao. A da li će se to desiti, zavisi samo od građana – smatra Marković, koji je sad član stranke Zajedno.

Dok Biljana Đorđević, posalnica ZLF, skreće pažnju na to da Vučić povremeno hoće da se predstavi kao neko ko poštuje pravo na protest pa se tokom njegove vladavine non-stop protestovalo.

I kosmonaute bi poslao da tuku građane: Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi da je za 12 godina imao četiri godine i osam meseci protestnih šetnji kroz Beograd 3
foto FoNet Milica Vučković

Ali dodaje da je zapravo autokrata koji suštinski ne razume demokratiju, pravo na neslaganje i pružanje otpora pa svaki protest vidi kao pokušaj svrgavanja režima a ne kao vapaj građana da se njihovi problemi (ekonomski, socijalni, ekološki) reše, onako kako i treba, političkim odlukama odgovorne vlasti.

– A kad onda ignoriše te vapaje, potkupljuje one koje može, vrši represiju i satanizaciju onih koje ne može da kupi i uz to krade izbore, nije ni čudo što to pasivizira građane. Zato je ipak impozantno koliko su se građani i građanke Srbije za sve vreme naprednjačke vlasti bunili i pokazivali da u njima ima otpora i volje za promenom – navodi ona za Danas.

Srđan Milivojević, poslanik DS, upozorava da će Vučić, vođa Rio Tinto koalicije, u gramzivom vlastoljublju, obuzet paničnim strahom da će uskoro ostati bez vlasti, posegnuti za svakim vidom represije kada krene da mu se ruši dobrano uzdrman tron.

I kosmonaute bi poslao da tuku građane: Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi da je za 12 godina imao četiri godine i osam meseci protestnih šetnji kroz Beograd 4
Foto: Z. S. M.

– Tome smo svedočili nebrojeno puta u proteklih dvanaest godina. Da Srbija ima centar za kosmička istraživanja, Vučić bi i kosmonaute poslao da tuku građane samo da bi očuvao fotelju i privilegije koje mu donosi nekontrolisana i neograničena vlast. Zar nismo svedočili skandaloznoj inauguraciji za predsednika Srbije, kada je pozvao kompletan klan istaknutog člana SNS Veljka Belivuka da obezbeđuje taj događaj i nasrće na nezavisne novinare, fotoreportere i građanske aktiviste. Slobodna i nezavisna Srbija je najveća pretnja po režim Aleksandra Vučića i njegovo svevlašće i ne postoji stvar koju on neće uraditi ili koje bi se postideo kada je u pitanju namera da očuva svoju ličnu vlast ne pitajući za cenu – kaže on za Danas.

Kako dodaje, Vučić je svetstan da ga narod više neće i da čak ni uz besomučnu krađu izbora nije u stanju da sačuva vlast.

– Zato je Srbiju izneo na licitaciju i nudi komad po komad zemlje svakome ko bi da je satre. Sve jedno mu je da li će mu u tom podmuklom poslu pomoći nejgovi koalicioni patrneri Aljbin Kurti i Ramuš Haradinaj, da li će grobove heroja oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. ponuditi na prodaju Rio Tintu, da li će nerođenu decu prepustiti kineskim trovačnicama u Boru i Smederevu – opisuje Milivojević.

Zaključuje da mržnja i prezir koje Vučić ispoljava prema Srbiji i njenim građanima, na momente prevazilaze mržnju koju su prema našij zemlji iskazivali i neki okupatori.

– Mislim da Aleksandar Vučić, vođa Rio Tinto koalicije, potcenjuje slobodarsku tradiciju našeg naroda i spremnost građana da u širokom frontu odbrane ovu zemlju od njegovih pogubnih planova iza kojih stoji samo lični ekonomski interes čoveka koji na skaj aplikaciji ima nadimak Oskar. Naredni dani pokazaće da je odlučnost građana u odbrani slobode i nezavisnosti Srbije jača od provizije koju je Aleksandar Vučić uzeo od kompanije Rio Tinto – najavljuje Milivojević.

Podsetimo, u Beogradu će u subotu 10. avgusta biti održan protest protiv iskopavanja litijuma. Do tada, će u Srbiji biti organizovano još najmanje 19 skupova. U organizaciji ekoloških udruženja protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma večeras će biti održani u četiri, a do subote u još najmanje 19 gradova. Do sada su protesti održani u 28 gradova širom Srbije, a u nekim mestima je, prema proceni Arhiva javnih skupova, prisustvovalo više od 30 odsto lokalnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari