I Lazarevac ustao protiv litijuma: Nijedna institucija ne može dati garanciju da će rudarenje biti bezbedno 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Planinarsko društvo „Malci“ i lazarevačko amatersko-sportsko udruženje „Kurbla“ organizovali su danas u centru Lazarevca protest protiv rudarske kompanije Rio Tinto, zbog namere da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra.

Okupljeni nose transparente „Lazarevac je protiv Rio Tinta“ , „Ti odlučuješ, ti se pitaš“ , „Srpska seljačka buna“, „Vučiću, kopaj u svom dvorištu“ ,“Rio Tinto, ostavi Srbiju na miru“ i „Siledžije marš sa Drine“.

I Lazarevac ustao protiv litijuma: Nijedna institucija ne može dati garanciju da će rudarenje biti bezbedno 2
Foto FoNet Marko Dragoslavić

Predsednik planinarskog društva „Malci“ Aleksandar Kuzmanović izjavio je FoNetu da je cilj današnjeg protesta sprečavanje uništavanja životne sredine u Srbiji.

„Naglašavam da je današnji skup apsolutno bez bilo kakvog uticaja političkih stranaka. Namera rudarske kompanije Rio Tinto je da na nebezbedan način rudari litijum na teritoriji naše zemlje“, rekao je on.

Kuzmanović tvrdi da nijedna nadležna institucija ne može dati garanciju da će takvo rudarenje biti bezbedno za životnu sredinu.

Foto FoNet Marko Dragoslavić

„Način i mesto gde kompanija Rio Tinto ima nameru da rudari preti da zatruje podzemne vode, ne samo Jadra, već Save, Dunava i Drine, i da ostavi Srbiju bez čiste i pitke vode“, kazao je Kuzmanović.

Skup protiče bez incidenata, a obezbeđuju ga inspektori Javnog reda i mira.

U blizini se nalaze i interventne policijske snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari