I Milica Đurđević Stamenkovski se oglasila o otvaranju mosta na Ibru 1foto FoNet Ana Paunković

Ministarka za brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je danas da je izjava premijera Kosova Aljbina Kurtija da će most na Ibru biti otvoren za saobraćaj, diretkno izazivanje sukoba i pritisak na srpske porodice na severu Kosova i Metohije da napuste svoj „vekovna ognjišta“.

„Secesionistički režim u Prištini čini apsolutno sve kako bi zastrašio srpski narod i primorao ga da ode iz pokrajine. Srbi i njihove porodice se svakodnevno kriminalizuju, otima im se imovina, onemogućava im se školovanje, rad, lečenje i pristup humanitarnoj pomoći, a sada im se pod plaštom brige o slobodi kretanja preti otvorenim upadom albanskih ekstremista u severni deo Kosovske Mitrovice“, rekla je Đurđević u pisanoj izjavi.

Ona je navela da je Kurtijev cilj da potpuno fizički okupira sever Kosova i sprovede etničko čišćenje preostalog srpskog stanovništva.

„Svaka jednostrana odluka u pravcu otvaranja mosta na Ibru služi isključivo realizaciji tog plana“, ocenila je ministarka.

Đurđević Stamenkovski dodala je i da je pitanje režima saobraćaja na mostu na Ibru nemoguće rešavati bez učešća državnih institucija Srbije, jer je teritorija Kosova i Metohije njen sastavni deo.

Ministarka je pozvala predstavnike međunarodne zajednice i mirovne snage pod vođstvom KFOR-a da ozbiljno shvate Kurtijeve provokacije i preduzmu mere za odvraćanje Prištine od otvaranja mosta.

„Bezbednost Srba je obaveza koju je KFOR preuzeo prema Srbiji, i naša država sa punim pravom traži da se ta obaveza sprovede“, ocenila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari