I predsednik i premijer "obećali" da izbora neće biti do 2027. 1foto: M.M./ATAImages

Aleksandar Vučić i Miloš Vučević, predsednik i premijer Srbije, ustvrdili su da palamentarnih izbora neće biti do 2027. To je izjavila i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, pa se može konstatovati da su nosioci tri najvažnije funkcije u državi u javnost izneli praktično obećanje da građani na birališta vanredno neće u naredne tri godine.

Vučić je, kako to obično biva, prvi u oktobru 2023. lansirao takav plan, budući da, kako je više puta istakao, zemlju do kraja 2026. čeka veliki posao u vezi sa organizacijom EXPO 2027. Te najave je do sada više puta ponavljao.

Kao da mu bavljenje izborima i izbornim inženjeringom nije, čini se, jedan od najvažnijih poslova, on se uoči vanrednih parlametarnih izbora 17. decembra koji su raspisani na zahtev opozicije, ponašao kao da se izvinjava građanima što ih, „mimo svoje volje“, tera na glasanje pa unapred najavljuje da će građani biti mirni do 2027. kada slede i redovni predsednički izbori na kojima on ne bi trebalo da bude kandidat, po važećem Ustavu.

Zato su sagovornici Danasa komentarišući tada ovu Vučićevu izjavu zaključili da njom pokazuje da on, mino svih, odlučuje o svemu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kazao je tada za Danas da se Vučić više ni ne trudi da sakrije da sebe vidi kao apsolutističkog monarha koji narodu, kada hoće i kako hoće, nešto dodeljuje.

– Poručuje nam: pošto ste dobili vanredne izbore, više ih neće biti do 2027. Time mu se omaklo još jedno priznanje: da raspolaže mehanizmima nameštanja izbora po sopstvenoj volji. Da kojim slučajem imamo fer izbore, kako bi onda znao da neće doći neka nova vlast koja će posle određenog vremena odlučiti da ponovi izbore? Vučić jednostrano i drsko projektuje svoj režim do 2027, a to znači da mu je jako stalo da dok ne prođe EKSPO i ne završi se nova faza Beograda na vodi, ostane „vlasnik“ srpske pogače i noža kojim se ona seče. U pitanju je veliki profit koga ni po koju cenu neće da se odrekne – naveo je on.

Vučević, koji je posle prošlogodišnjih decembraskih izbora postao premijer, ponavlja i ovu Vučićevu rečenicu skrećući pažnju na potrebu nastavka međustranačkog dijaloga započetog u Skupštini Srbije, kao nešto vladi naprednjaka vrlo bitno.

Slično poručuje i Brnabić i najavljuje nastavak dijaloga i rada Radne grupe za primenu preporuka ODIHR.

Iskustvo pokazuje da se obećanjima naprednjaka, pogotovo u vezi izbora, ne može verovati, s obzirom na to da su vanredni paralemntarni izbori od dolaska SNS 2012. na vlast organizovani 2014., zatim 2016. i 2022, dok su redovni bili samo 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari