Aktuelnim političarima nedostaje svest da će i sadašnja vlast jednom postati bivša. Previše je stranačke politike tamo gde su potrebni državni i nacionalni prilazi.

U vlasti ima viška optimizma, a kod građana mnogo nepoverenja. Potrebno je ukinuti feudalizam u vladi i sprečiti feudalizaciju državne teritorije – ovim rečima nekadašnji ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije Živadin Jovanović komentariše trenutne političke prilike u Srbiji.

U razgovoru za Danas povodom dobijanja visokog priznanja Ruske Federacije, ruske počasne medalje, koju će mu u ponedeljak u Beogradu uručiti ambasador Aleksandar Konuzin, Živadin Jovanović ističe da legitimna težnja Srbije da postane članica Evropske unije „ne treba da se ostvaruje odricanjem od vitalnih državnih i nacionalnih interesa, pogotovo ne saglasnošću sa oduzimanjem KiM, jer za to ne postoji ekvivalent, pa to nije čak ni EU“.

Kakvi su trenutni odnosi Srbije s Rusijom i da li nešto treba menjati?

– Srbiji je potrebna strategija uravnoteženih odnosa sa svim važnim činiocima. Kao evropska zemlja, Srbija mora najveću pažnju da posveti odnosima sa susedima i sa zemljama u EU. U isto vreme, mislim da odnosi s Rusijom treba brže da se unapređuju. Potrebna je veća otvorenost za saradnju, a na to nas upućuje ne samo tradicija, već i goli interesi. S Rusijom već 11 godina imamo zajedničko tržište, ali je pitanje koliko Srbija koristi tu šansu. Takođe, Srbija ima više interesa da gradi energetsku bezbednost s Rusijom.

Ipak, evropske integracije su za vlast u Beogradu najviši prioritet.

– Legitimna je težnja Srbije da bude članica EU. To, međutim, ne treba da se ostvaruje odricanjem od vitalnih državnih i nacionalnih interesa, pogotovo ne sa saglašavanjem o oduzimanju KiM, jer za KiM ne postoji ekvivalent, pa to nije čak ni EU.

Šta mislite o relacijama Beograda s Vašingtonom?

– Odnosi sa SAD su bitni za međunarodni položaj Srbije, ali Beograd mora da ima svoju agendu, a ne da prihvata onu iz Vašingtona. Celokupna američka politika demonstrira da su joj sve bivše jugoslovenske republike bitnije od Srbije. Takođe, vojni odnosi Srbije s Amerikom ne bi smeli da idu ispred političkih, pogotovo ako se ima u vidu da su SAD predvodile NATO agresiju 1999, ali i da su bile zaštitnik OVK i sila koja ima ključnu ulogu u oduzimanju KiM od Srbije.

Kada treba da počne dijalog s Prištinom? Da li razgovori treba da uključe i pitanje statusa Kosova?

– Dijalog s Prištinom je neophodan, ali mora da bude drugačiji od prethodnih pokušaja razgovora. Potrebno je prvo pokrenuti lakše teme. Međutim, okvir dijaloga treba da ostane Rezolucija 1244 SB UN, jer ima trajni značaj i niko je ne dovodi u pitanje. To znači da dijalog mora da obuhvati i pitanje statusa Kosova koje se može rešiti kompromisnim rešenjem u okviru Rezolucije 1244.

U vezi s Kosovom trenutno je najaktuelniji izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija. Kako ocenjujete taj dokument i šta bi moglo da usledi?

– Mislim da su Martijev izveštaj i rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope veoma značajni za utvrđivanje istine o zbivanjima na KiM tokom devedesetih godina, ali i posle toga. Najvažnije je obezbediti punu zaštitu svedoka, sprovesti efikasnu istragu, u čemu Srbija ima priliku da pruži veliki doprinos. Mislim da istragu treba da sprovede nezavisan tim stručnjaka međunarodnog karaktera, a ne Euleks, jer se već pokazalo da nisu imali uspeha u tome.

Kako ocenjujete rad ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića?

– To što radi Vuk Jeremić je stvar viših nivoa vlasti, Vlade Srbije i predsednika Republike. Jeremić nije solista u spoljnoj politici, već radi ono što se usaglašava na najvišem državnom nivou. Mislim da je Jeremić energičan i dinamičan i ako ima zamerki na račun spoljne politike, onda je za to najmanje on kriv.

A, imate li zamerki na stanje u „unutrašnjoj“ srpskoj politici?

– Ni za koga nije dobro da se situacija u Srbiji objašnjava samo bivšim režimima i svetskom krizom. Nedostaje svest da će i sadašnja vlast biti bivša. Previše je stranačke politike tamo gde su potrebni državni i nacionalni prilazi. Ima viška optimizma kod vlasti i mnogo nepoverenja kod građana. Potrebno je ukinuti feudalizam u vladi i sprečiti feudalizaciju državne teritorije.

Istu nagradu dobio Tadić

Ruska počasna medalja će Živadinu Jovanoviću biti uručena u ponedeljak, 7. februara, na ceremoniji u Ruskom domu, povodom sedamdesetogodišnjice početka borbe protiv fašizma i 65 godina od pobede saveznika u Drugom svetskom ratu. Istu nagradu je prošle godine dobio predsednik Srbije Boris Tadić. „Velika mi je čast što ću dobiti ovo priznanje od zemlje koja je podnela najveće ljudske žrtve i dala najveći doprinos u borbi protiv fašizma“, ističe Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari