I SNS tvrdi da novih izbora u Nišu neće biti, jer je njihova lista ostvarila "veličanstvenu pobedu" 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Gradski odbor SNS saopštio je danas da novih gradskih izbora u Nišu „neće biti“ jer za to „nema osnova“ pošto svi prebrojani glasovi „nedvosmisleno i bez prostora za spekulaciju potvrđuju ubedljivu pobedu njihove liste“.

Oni su tvrdnje četiri opozicione stranke u Nišu sa današnjw konferencije za novinare da je na izborima bilo ozbiljnih nepravilnosti, zloupotreba i krešenja zakona nazvali neistinama, pošto je „izborna volja građana jasno iskazana na izborima, za šta postoje svi relevantni dokazi“.

„Ovom prilikom molimo sve nadležne institucije i organe da nedvosmileno saopšte građanima sve dokaze i činjenice u vezi sa izbornom voljom Nišlija, kao i sve detalje u vezi samog izbornog procesa, jer je samo istina u interesu građana Niša, i poručujemo da nikome nećemo dozvoliti da jeftinim performansima, politikanstvom i brutalnim lažima omalovaži veličanstvenu pobedu liste ‘Aleksandar Vučić – Niš sutra’, jer je narodna volja za nas svetinja“, naveo je GO SNS.

U saopštenju se dodaje da se opozicioni akteri koji su se danas zajednički obratili javnosti se „ili ne razumeju u izborni proces, ili su zlonamerni, ili oboje, pokušavajući populistički da predstave šta je većina i tendenciozno obmanjujući javnost ko je pobednik izbornog procesa u Nišu“.

„Zlonamerno prekidanje rada GIK-a u ranim jutarnjim časovima od članova koje je delegirala opozicija i iznošenje u javnost polovičnih i lažnih informacija je upravo, a sada vidimo i na delu, bio osmišljen akt kako bi mogli da prave farsu od izbornog procesa“, navedeno je u saopštenju.

U njemu se dodaje da su svi zapisnici, posle zatvaranja biračkih mesta, „uredno okačeni i na sajt i jasno vidljivi na samim biračkim mestima“.

„Svako je mogao da ima uvid, kao što su i svi zapisnici uredno potpisani od kontrolora svih učesnika u izbornom procesu“, kaže se.

Niški naprednjaci su, takođe, „najoštrije osudili pozivanje na nemire i građansku neposlušnost od strane pojedinih učesnika konferencije za medije koja je danas održana od strane četiri opozicione liste“, čime su, kako su naveli, „pokazali građanima da nikada nisu ni imali plan i program za bolji život Nišlija, već isključivo želju za foteljama“.

Na konferenciji za novinare niške opozicije, inače, niko od učesnika nije pozivao na nemire, već su saopštili da protestnih okupljanja neće biti, a o građanskoj neposlušnosti nije bilo reči.

Takođe su kazali da su protiv ponovljenih izbora, jer su oni već održani, a 3332 glasa više za četiri opozicione liste nego za listu SNS i Rusku stranku zajedno „jasno govore kakva je izborna volja građana“.

Prema odluci GIK, koalicija oko SNS osvojila je 30 odborničkih mandata, koliko imaju i četiri opozicione stranke, što naprednjacima omogućava formiranje gradske vlasti, jer su dobili podršku Ruske stranke, koja ima jedan mandat.

Opozicija je danas saopštila da je za nju validan statistički izveštaj koji je saopšten članovima GIK, a po kojem četiri opozicione liste imaju 31, lista oko naprednjaka 29 i Ruska stranka jednog odbornika, utvrđen na osnovu 97 odsto obrađenog materijala, jer preostalih tri odsto „ne mogu da utiču na rezultat“.

Nakon što su u GIK naknadno stigli džakovi sa još devet biračkih mesta, rezultat se „popravio“ u korist naprednjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari