SEDNICA SKUPSTINE VOJVODINEfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Pokrajinska vlada Vojvodine je danas saopštilada je u prvih 100 dana rada sledila principe i načela „odgovorne državne politike koju dosledno sprovode“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije.

U saopštenju je navela da je ostvarila rezultate „koji pokazuju veliku posvećenost daljem ekonomskom napretku i stabilnosti društva, kao garantima boljeg života svih građana pokrajine.

“Ravnoteža između razvojnih projekata u toku i novih kapitalnih ulaganja, nastavak snažne podrške razvoju saobraćajne i komunalne infrastrukture, poljorpivredne proizvodnje, zaštite životne sredine, obrazovanja, kulture, socijalne zaštite i unapređenje položaja osetljivih grupa, ostaće prioriteti Pokrajinske vlade ”, dodaje se.

Ukazala je i da je prvih 100 dana mandata nastavljeno unapređenje sistema zdravstvene zaštite, socijalne politike, obrazovanja, kulture, turizma, sporta, zaštite životne sredine, kao i sa „daljim ulaganjima u razvoj agrara, saobraćajne i vodovodne infrastrukture, energetskog sistema i građevinarstva“.

Rebalansom budžeta, ukupan obim planiranih sredstava smanjen je za 3,32 milijarde dinara i sveden na nivo od 105,7 milijardi dinara, dodaje se.

“Izvršena je optimizacija rasporeda sredstava, čime su omogućena dodatna ulaganja u projekte iz oblasti: vodoprivrede, saobraćajne infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti, sporta, omladinske politike i drugih. ”, navedeno je iz Pokrajinske vlade.

Precizirano je i da je fiskalni deficit smanjen sa 13,1 na 9,7 odsto.

U prvih 100 dana Pokrajinske vlade, između ostalog u oblasti socijalne politike dodeljeno je 250 miliona dinara za 189 porodica koje su dobile treće ili četvrto dete, dok je u oblasti zdravstva, putem konkursa je opredeljeno preko 1,36 milijardi dinara za čak 72 ustanove u AP Vojvodini.

Registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za nabavku mehanizacije i opreme u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, preradi voća, grožđa i povrća, kao i za nabavku priplodnih grla životinja, izdvojeno je 752 miliona dinara, kao i 370 miliona dinara za nabavku sistema za navodnjavanje, dodaje se.

Pokrajinska vlada podsetila je i da je u prvih 100 dana u oblasti kulture, za projekte u zaštiti kulturnog nasleđa opredeljeno je 139,6 miliona dinara, dok je za projekte savremenog stvaralaštva izdvojeno 234 miliona dinara.

Od 8. maja 2024. do danas, nova Pokrajinska vlada zaključila je 34 ugovora o dodeli sredstava sa ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, učeničkog standarda i s predškolskim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine, ukupne vrednosti 185,7 miliona dinara, navodi se.

U cilju daljeg razvoja sporta, u prethodnih 100 dana uručeni su ugovori za stipendiranje 94 mladih sportista, uzrasta od 14 do 20 godina, kao i ugovori za sportsko usavršavanje 23 mladih sportskih stručnjaka.

U oblasti građevinarstva, Vlada je izdala građevinske dozvole za izvođenje radova u vrednosti vićoj od 3,6 milijardi dinara, a među najznačajnijim je građevinska dozvola za izgradnju železničkog mosta preko reke Tamiš, čija je projektovana vrednost oko 1,2 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari