"Smenjeni Igor Braunović - idealni 'žrtveni jarac' za vlast": Kakva se poruka šalje Dačiću u vezi sa litijumom? 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

Kadrovska komisija Vlade Srbije danas je razrešila Igora Braunovića dužnosti v.d. direktora JP „Srbijašume“, a na njegovu poziciju dolazi Krsto Janjušević, član Izvršnog odbora SNS-a, nezvanično su saznali mediji.

Igor Braunović je za Danas potvrdio da je razrešen s funkcije, ali nije želeo ništa dalje da komentariše.

Sada već bivši v.d. direktor Srbijašuma, je i narodni poslanik Socijalističke partije Srbije, ali i predsednik udruženja „Naša Drina„. Razrešenje se čini očekivanim, pogotovo nakon što je isplivao snimak njegovog govora u kojem se protivi iskopvanju litijuma.

“Vekovi braćo i sestre prolaze, a ne menja se ništa. I dalje svi rade protiv ove naše zemlje i ovog našeg naroda udruženi. Ne mogu danas sa ovog mesta da ne pošaljem nekoliko poruka, našim takozvanim domaćim i stranim saveznicima. Neće moći iz svojih fotelja da vređaju i ponižavaju nas borce i da nas nazivaju izdajnicima. Da poručim onim našim stranim saveznicima, od litijuma do litija tanka je linija, vodite računa šta radite. Zato braćo i seste u borbu, život ili smrt”, poručio je Braunović na jednom boračkom skupu u Bogoviću.

Dotakli su se ove Braunovićeve izjave i poslanici opozicije tokom nedavne skupštinske rasprave, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da „i driektori najvećih dražvnih preduzeća u Srbiji su držači govre tim povodom, plaćali ljude, podsticali, poput direktora Srbijašuma“.

Kampanja režimskih medija koja je usledila nakon ovog snimka bila je jedna u nizu takvih.

Pred izbore na naslovnicama režimskog Kurira danima je Braunović optuživan za pranje novca, uništavanje i trgovinu prirodnim bogastvima Srbije, veze sa kriminalnim miljeom, uzimanje kokaina, pravljenje paralelnog kriminalnog sitema u javnom preduzeću.  Sve to mu je, kako je ovaj tabloid pisao, omogućilo da “poseduje stambenu zgradu u elitnom delu Novog Sada, kao i luksuzni ugostiteljski etno-objekat u Malom Zvorniku”, a povezivan je tada i sa opozicionarem Mlađanom Đorđevićem.

„Nije samo sezonsko šikaniranje SPS-a“

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, kaže za Danas da postoje najmanje tri razloga zbog kojih je odlučeno da Braunović bude smenjen.

“Aleksandru Vučiću treba žrtveni jarac u ovoj situaciji sa Rio Tintom, makar zbog skretanja pažnje javnosti. Neće imati ova smena spektakularnog uticaja na to, ali samo je dovoljno da se govori o bilo čemu što nije Rio Tinto”, kaže on.

Dodaje da je pristuna i željna da se prikaže kako vlast tobož čisti svoje redove i niko nije nedodirljiv.

“Postoji i lični razlog, koji ne mogu do kraj baš da prokljuvim, šta je baš Braunovića kvalifikovalo da bude pogodna meta u više navrata u prethodnom periodu. Nije tajna da ne spada u entuzijaste po pitanju saradnje SPS-a sa SNS-om. Ta struja unutar SPS nije beznačajna, ali je i dalje manjinska”, ukazuje urednik NPS.

Vukadinović kao treći razlog navodi želju za disciplonovanjem SPS-a i poruku ovoj stranci u celinui. Bez obzira na, kako kaže, upadljive Dačićeve naporeda demantuje sumnje u lojalnost socijalista i njega samog SNS-u.

"Smenjeni Igor Braunović - idealni 'žrtveni jarac' za vlast": Kakva se poruka šalje Dačiću u vezi sa litijumom? 2
foto FoNet Milica Vučković

“To je nekada u ovakvoj razmeri, a nekada prosto želja da ga preventivno disciplinuju ili umore”, kaže on.

Naš sagovornik posebno ističe to što je na mestu v.d. direktora Srbijašume Braunovića nasledio kadar narpednjaka Krsto Janjušević, a ne neki, kako kaže, pogodniji kadar SPS-a, komentarišući to takođe kao poruku SPS-u i Dačiću.

“Sem sezonskog šikaniranja SPS-a od strane naprendjaka, ovo je, uprkos naporima Dačića da prikaže da to nije tako, SPS-ovi kadrovi nisu se uopšte istakli u ovoj litijumskoj kampanji vlasti”, zaključuje Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari