Igor Novaković otkriva: Šta će buduća komesarka Kaja Kalas zahtevati od Srbije? 1foto EPA-EFE/TOMS KALNINS

Direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) Igor Novaković izjavio je danas FoNetu da je u prvoj polovini ove godine usaglašenost Srbije sa deklaracijama Evropske unije iznosila 47 odsto i ocenio da će izborom Kaje Kalas za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost ta oblast biti jače potencirana.

Novaković je rekao da su od 2017. do izbijanja rata u Ukrajini postojali momenti kada je Srbija povećavala nivo i odabir tema sa kojima se usaglašavala sa EU, ali da se Beograd posle februara 2022. vratio na pozicije kakve je imao od 2014. do 2017. godine.

Zvaničnici Srbije su bili veoma transparentni i istakli da je pre rata u Ukrajini jedan od razloga zbog kojih se ne usaglašavaju sa deklaracijama EU bio problem Kosova. Izbori 2022. godine u Srbiji su nam pokazali da je uvođenje restriktivnih mera Rusiji pitanje o kojem brine veliki broj građana i da nije bilo adekvatne komunikacije o tome, izjavio je Novaković, uz konstataciju da je Jedna od partija u vlasti od toga napravila svoju agendu i ostvarila uspeh.

Novaković je naveo da EU i zamera i ne zamera Srbiji zbog tog neusaglašavanja, podsećajući da su ranije bili mnogo glasniji pozivi Beogradu da se odredi prema merama i deklaracijama iz Brisela.

Igor Novaković otkriva: Šta će buduća komesarka Kaja Kalas zahtevati od Srbije? 2
Igor Novaković, izvor: Medija centar

Sada su, donekle, ti glasovi utihnuli, iako smo tokom nedavne posete ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića Estoniji videli da je to itekako bitna tema na bilateralnom nivou, rekao je Novaković.

On je izneo predviđanje da će izborom Kaje Kalas za visokog predstavnika EU, pošto dolazi iz baltičkog regiona, uvođenje restriktivnih mera Moskvi ponovo izbiti u prvi plan.

Od 1. januara do 30. juna je EU objavila 57 deklaracija, pozivajući kandidate i partnerske zemlje da se usaglase sa njima.

Srbija se usaglasila sa 27 deklaracija i povezanim merama, dok to nije učinila u 30 slučajeva, navodi se u analizi ISAC fonda.

Srbija se nije usaglasila sa 11 deklaracija u vezi sa ratom u Ukrajini, pet o Globalnom režimu sankcija EU za ljudska prava, četiri vezane za unutrašnju situaciju u Rusiji, četiri posvećene Iranu, dve vezane za Moldaviju i po jednom koje se tiču sajber prostora, terorizma, Hongkonga i Venecuele.

Analiza ISAC fonda pokazuje da su Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina usaglašene 100 odsto sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari